Пре пуних шест година, 23. новембра 2010. основан је Центар за промоцију науке. Уз рођендан наше куће подсећамо се где смо и куда заједно са вама идемо

Фото: Милован Миленковић / ЦПН

 

Текст: Слободан Бубњевић

Србија, 23. новембар 2016. године. Незахвалан задатак да се поуздано измери стање у једном друштву као што је наше, да се бројевима или речима сагледају све друштвене поре, унутрашња кретања, конфликти и стремљења – било да су далеко гори него што очекујемо, или развијенији него што смо претпостављали – не постаје лаганији ни ако покушамо да се концентришемо на само једну малу, чак маргиналну област живота. На пример, на науку.

У овом тренутку у Србији наука испољава симптоме толико разноврсне да је прецизну дијагнозу стања заиста тешко дати. Јер, док из Новог Сада стижу вести о невероватним успесима БиоСенс института у Европи, а Универзитет у Београду избија на листу 300 најбољих у свету, док уз академске зоне расте гигантска мрежа малих чворова српске ИТ индустрије, док више деценија запуштени пројекат као што је Научнотехнолошки парк на Звездари коначно оживљава, а поједини истраживачи се поносе радовима у часописима Nature и Science, научна заједница истовремено преживљава тешке изазове, можда најтеже у последњој деценији.

Након укидања конкурса за научне пројекте у мају ове године, разноврсни проблеми, мањак ресурса, статус и примања, сукоби института и универзитета, нетрпељивост друштвених и природних наука, ривалитет старих и младих истраживача, судбина докторанада, испливали су на површину. Битка чији су циљеви давно заборављени се води у медијима, на Фејсбуку, на трибинама и по ходницима. Наука је у превирању око мерења квалитета, система оцењивања, пројектног и институционалног финансирања. Страсти су узавреле и не стишавају се већ месецима.

Како то бива, уз овакво стање у кући деца расту на улици. Једно од њих, које управо пуни шест година, а коме је по Закону као републичкој, јавној установи у задатак припало да комуницира са спољним светом, оним изван науке, живи као дете издвојено из свих тих сукоба, као шестогодишњак занет маштаријама о будућности.

Но, шестогодишњак није сам и напуштен. Уз драгоцену подршку убедљиво најбољих истраживача, најјачих лабораторија, најуспешнијих института и организација у земљи, Центар за промоцију науке не само да у овим збуњујућим околностима није одступио, одустао или се поколебао око своје мисије ширења културе науке, већ из месеца у месец развија нове начине да кроз научно описмењавање и целоживотно образовање наука помогне друштву, ако већ обрнуто тренутно није могуће. 

У непрекидном покрету, са стотинама активности широм Србије, Центар за промоцију науке на свој шести рођендан и буквално јесте на улици. Својим научопопуларним програмима пре свега је окренут грађанима Републике. Истраживања њихових ствавова, али и посећеност програма показују да више стотина хиљада грађана широм Србије то заиста жели, да и они такође маштају – њихова радозналост, потреба за новим, другачијим садржајем, стремљење ка знању и креативности предуго је потцењивана у медијима, у политици, у институцијама.

Тим поводом, једна лепа новост. Ускоро ће сви они због којих запослени у опустелим установама културе отворено говоре како је наука у тренду – сва та пробрана публика научнопопуларних трибина, фестивала, радионица и предавања – добити један нови, скроман, али трајан и инспиративан заједнички простор који је Република уступила на коришћење Центру за промоцију науке.

Тренутно у Улици краља Петра, на броју 46, у зони града где се налазе бројне академске установе, након серије коначно разрешених застоја, мајстори убрзано довршавају реконструкцију простора у коме се до краја године отвара Научни клуб Београд.

Ово место ће се придружити дугој серији подухвата и брендова које је Центар покренуо и развио у протеклих шест година, међу којима је и дванаест већ отворених Научних клубова широм Србије, али и Научни камион, Мобилни планетаријум, часопис Елементи, свакојака друга издања, бројни међународни пројекти, конференције, изложбе, медијске акције, иницијативе против псеудонауке, портал Елементаријум, разноврсне обуке, ЦПН трибине, велике националне манифестације попут Маја месеца математике или Дана роботике.

Шест година након што је 23. новембра 2010. године настао уписом у судски регистар, након што је Закон о научноистраживачкој делатности претходно установио његово постојање, Центар за промоцију науке за све резултате током протеклих година захвалност дугује бројним пријатељима, партнерима, научницима и наставницима, али пре свега својој верној и јединственој публици.

Истражите више о ЦПН-у на посебним страницама

 

 

подели