Pre punih šest godina, 23. novembra 2010. osnovan je Centar za promociju nauke. Uz rođendan naše kuće podsećamo se gde smo i kuda zajedno sa vama idemo

Foto: Milovan Milenković / CPN

 

Tekst: Slobodan Bubnjević

Srbija, 23. novembar 2016. godine. Nezahvalan zadatak da se pouzdano izmeri stanje u jednom društvu kao što je naše, da se brojevima ili rečima sagledaju sve društvene pore, unutrašnja kretanja, konflikti i stremljenja – bilo da su daleko gori nego što očekujemo, ili razvijeniji nego što smo pretpostavljali – ne postaje laganiji ni ako pokušamo da se koncentrišemo na samo jednu malu, čak marginalnu oblast života. Na primer, na nauku.

U ovom trenutku u Srbiji nauka ispoljava simptome toliko raznovrsne da je preciznu dijagnozu stanja zaista teško dati. Jer, dok iz Novog Sada stižu vesti o neverovatnim uspesima BioSens instituta u Evropi, a Univerzitet u Beogradu izbija na listu 300 najboljih u svetu, dok uz akademske zone raste gigantska mreža malih čvorova srpske IT industrije, dok više decenija zapušteni projekat kao što je Naučnotehnološki park na Zvezdari konačno oživljava, a pojedini istraživači se ponose radovima u časopisima Nature i Science, naučna zajednica istovremeno preživljava teške izazove, možda najteže u poslednjoj deceniji.

Nakon ukidanja konkursa za naučne projekte u maju ove godine, raznovrsni problemi, manjak resursa, status i primanja, sukobi instituta i univerziteta, netrpeljivost društvenih i prirodnih nauka, rivalitet starih i mladih istraživača, sudbina doktoranada, isplivali su na površinu. Bitka čiji su ciljevi davno zaboravljeni se vodi u medijima, na Fejsbuku, na tribinama i po hodnicima. Nauka je u previranju oko merenja kvaliteta, sistema ocenjivanja, projektnog i institucionalnog finansiranja. Strasti su uzavrele i ne stišavaju se već mesecima.

Kako to biva, uz ovakvo stanje u kući deca rastu na ulici. Jedno od njih, koje upravo puni šest godina, a kome je po Zakonu kao republičkoj, javnoj ustanovi u zadatak pripalo da komunicira sa spoljnim svetom, onim izvan nauke, živi kao dete izdvojeno iz svih tih sukoba, kao šestogodišnjak zanet maštarijama o budućnosti.

No, šestogodišnjak nije sam i napušten. Uz dragocenu podršku ubedljivo najboljih istraživača, najjačih laboratorija, najuspešnijih instituta i organizacija u zemlji, Centar za promociju nauke ne samo da u ovim zbunjujućim okolnostima nije odstupio, odustao ili se pokolebao oko svoje misije širenja kulture nauke, već iz meseca u mesec razvija nove načine da kroz naučno opismenjavanje i celoživotno obrazovanje nauka pomogne društvu, ako već obrnuto trenutno nije moguće. 

U neprekidnom pokretu, sa stotinama aktivnosti širom Srbije, Centar za promociju nauke na svoj šesti rođendan i bukvalno jeste na ulici. Svojim naučopopularnim programima pre svega je okrenut građanima Republike. Istraživanja njihovih stvavova, ali i posećenost programa pokazuju da više stotina hiljada građana širom Srbije to zaista želi, da i oni takođe maštaju – njihova radoznalost, potreba za novim, drugačijim sadržajem, stremljenje ka znanju i kreativnosti predugo je potcenjivana u medijima, u politici, u institucijama.

Tim povodom, jedna lepa novost. Uskoro će svi oni zbog kojih zaposleni u opustelim ustanovama kulture otvoreno govore kako je nauka u trendu – sva ta probrana publika naučnopopularnih tribina, festivala, radionica i predavanja – dobiti jedan novi, skroman, ali trajan i inspirativan zajednički prostor koji je Republika ustupila na korišćenje Centru za promociju nauke.

Trenutno u Ulici kralja Petra, na broju 46, u zoni grada gde se nalaze brojne akademske ustanove, nakon serije konačno razrešenih zastoja, majstori ubrzano dovršavaju rekonstrukciju prostora u kome se do kraja godine otvara Naučni klub Beograd.

Ovo mesto će se pridružiti dugoj seriji poduhvata i brendova koje je Centar pokrenuo i razvio u proteklih šest godina, među kojima je i dvanaest već otvorenih Naučnih klubova širom Srbije, ali i Naučni kamion, Mobilni planetarijum, časopis Elementi, svakojaka druga izdanja, brojni međunarodni projekti, konferencije, izložbe, medijske akcije, inicijative protiv pseudonauke, portal Elementarijum, raznovrsne obuke, CPN tribine, velike nacionalne manifestacije poput Maja meseca matematike ili Dana robotike.

Šest godina nakon što je 23. novembra 2010. godine nastao upisom u sudski registar, nakon što je Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti prethodno ustanovio njegovo postojanje, Centar za promociju nauke za sve rezultate tokom proteklih godina zahvalnost duguje brojnim prijateljima, partnerima, naučnicima i nastavnicima, ali pre svega svojoj vernoj i jedinstvenoj publici.

Istražite više o CPN-u na posebnim stranicama

 

 

podeli