Међународни сајам књига у Београду одржаће се од 23. до 30. октобра, а Центар за промоцију науке представиће издања научноистраживачких организација, као и своја нова издања, уз разноврстан програм на штанду површине 190 квадратних метара, који је за ову прилику дизајнирао Никола Кораћ.

ЦПН ће и на овогодишњем Међународном сајму књига презентовати издавачку делатност чак 114 научноистраживачких организација у Србији, међу које се убрајају: универзитети, факултети, универзитетске библиотеке, САНУ, истраживачко-развојни и научни институти, приватни универзитети и факултети, стручна друштва и заводи. Центар је за ову прилику припремио детаљан каталог који садржи око 900 публикација објављених у протеклих годину дана.

На штанду позиционираном у Хали 2а публика ће имати прилику да се упозна са новим издањем ЦПН-а неочекиваног назива — Књига. У овој својеврсној „књизи о књизи“, песникиња и мултимедијална уметница Амарант Борсук истражује историју књиге, будућност књиге и идеју књиге. Она проучава досадашње дефиниције и концепције књиге, које се непрекидно мењају у светлу нових друштвених, финансијских и технолошких фактора. Документујући физичке и материјалне форме књиге кроз време, Борсук позива читаоце да размотре како је наш однос са књигом опстао упркос њеној трансформацији која је у току. Посматрајући књигу као предмет, садржај, идеју и интерфејс, она нам указује да је њена физичка форма одувек била место за експеримент и игру.

На Сајму књига биће представљен и јубиларни 30. број научнопопуларног часописа Елементи, који је током протеклих седам година постао заштитни знак Центра за промоцију науке. Темат најновијег издања бави се старењем, а у јесењем броју Елемената моћи ћете да прочитате и бројне текстове из области астрофизике, медицине, психологије, историје науке, уметности, стрипа,  и информисати се о активностима ЦПН-а. Часопис Елементи препознатљив је и по илустрацијама најбољих илустратора из земље и региона, а за време трајања Сајма читаоци ће моћи да прелистају и купе претходна издања часописа.

Поред нових књига, јесењег броја часописа Елементи и Каталога издања научноистраживачких организација Републике Србије, Центар ће изложити и своја остала издања из области промоције науке и научне комуникације.

Током осам дана трајања Сајма, ЦПН ће на свом штанду организовати и угостити читав низ научних институција које ће организовати неколико трибина, представити публикације и пројекте из већег броја области, а бићете у прилици и да чујете понешто о међународним пројектима у којима је ЦПН један од партнера.

Као и до сада, на штанду ЦПН-а КОБСОН ће окупити библиотекаре из научних институција и, посебно за ову прилику, омогућити свим посетиоцима штанда да претражују научне радове најзначајнијих светских база научних публикација.

На посебном делу штанда, током читавог трајања Сајма књига, мрежа научних клубова из целе Србије представиће најуспешније научнопопуларне пројекте, као и радионице, семинаре и обуке из области образовања.

Више информација о књизи Књига и Елементима, као и детаљан програм на штанду ЦПН-а објавићемо на порталу Елементаријум и на друштвеним мрежама до почетка Сајма књига.

подели