Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održaće se od 23. do 30. oktobra, a Centar za promociju nauke predstaviće izdanja naučnoistraživačkih organizacija, kao i svoja nova izdanja, uz raznovrstan program na štandu površine 190 kvadratnih metara, koji je za ovu priliku dizajnirao Nikola Korać.

CPN će i na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga prezentovati izdavačku delatnost čak 114 naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, među koje se ubrajaju: univerziteti, fakulteti, univerzitetske biblioteke, SANU, istraživačko-razvojni i naučni instituti, privatni univerziteti i fakulteti, stručna društva i zavodi. Centar je za ovu priliku pripremio detaljan katalog koji sadrži oko 900 publikacija objavljenih u proteklih godinu dana.

Na štandu pozicioniranom u Hali 2a publika će imati priliku da se upozna sa novim izdanjem CPN-a neočekivanog naziva — Knjiga. U ovoj svojevrsnoj „knjizi o knjizi“, pesnikinja i multimedijalna umetnica Amarant Borsuk istražuje istoriju knjige, budućnost knjige i ideju knjige. Ona proučava dosadašnje definicije i koncepcije knjige, koje se neprekidno menjaju u svetlu novih društvenih, finansijskih i tehnoloških faktora. Dokumentujući fizičke i materijalne forme knjige kroz vreme, Borsuk poziva čitaoce da razmotre kako je naš odnos sa knjigom opstao uprkos njenoj transformaciji koja je u toku. Posmatrajući knjigu kao predmet, sadržaj, ideju i interfejs, ona nam ukazuje da je njena fizička forma oduvek bila mesto za eksperiment i igru.

Na Sajmu knjiga biće predstavljen i jubilarni 30. broj naučnopopularnog časopisa Elementi, koji je tokom proteklih sedam godina postao zaštitni znak Centra za promociju nauke. Temat najnovijeg izdanja bavi se starenjem, a u jesenjem broju Elemenata moći ćete da pročitate i brojne tekstove iz oblasti astrofizike, medicine, psihologije, istorije nauke, umetnosti, stripa,  i informisati se o aktivnostima CPN-a. Časopis Elementi prepoznatljiv je i po ilustracijama najboljih ilustratora iz zemlje i regiona, a za vreme trajanja Sajma čitaoci će moći da prelistaju i kupe prethodna izdanja časopisa.

Pored novih knjiga, jesenjeg broja časopisa Elementi i Kataloga izdanja naučnoistraživačkih organizacija Republike Srbije, Centar će izložiti i svoja ostala izdanja iz oblasti promocije nauke i naučne komunikacije.

Tokom osam dana trajanja Sajma, CPN će na svom štandu organizovati i ugostiti čitav niz naučnih institucija koje će organizovati nekoliko tribina, predstaviti publikacije i projekte iz većeg broja oblasti, a bićete u prilici i da čujete ponešto o međunarodnim projektima u kojima je CPN jedan od partnera.

Kao i do sada, na štandu CPN-a KOBSON će okupiti bibliotekare iz naučnih institucija i, posebno za ovu priliku, omogućiti svim posetiocima štanda da pretražuju naučne radove najznačajnijih svetskih baza naučnih publikacija.

Na posebnom delu štanda, tokom čitavog trajanja Sajma knjiga, mreža naučnih klubova iz cele Srbije predstaviće najuspešnije naučnopopularne projekte, kao i radionice, seminare i obuke iz oblasti obrazovanja.

Više informacija o knjizi Knjiga i Elementima, kao i detaljan program na štandu CPN-a objavićemo na portalu Elementarijum i na društvenim mrežama do početka Sajma knjiga.

podeli