Наши матуранти учествују у светском програму целодневних часова из области физике честица под покровитељством ЦЕРН-а

У уторак 15. марта, у просторијама Департмана за физику Универзитета у Новом Саду, организује се први од четири овогодишња међународна Masterclass часа физике честица за матуранте. Након Новог Сада следи Masterclass на Физичком факултету у Београду (21. марта), као и на  Департману за физику у Нишу и у Институту за физику у Крагујевцу (23. марта). Поред Физичког факултета и Института за физику, Masterclass организује и Институт за нуклеарне науке ”Винча”, а организацију помажу Центар за промоцију науке и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. 

Masterclass часови су део међународног програма ”Hands on Particle Physics”, који се организује сваке године под покровитељством ЦЕРН-а (Европске организације за нуклеарна истраживања). ЦЕРН је познат по Великом сударачу хадрона (LHC), највећем акцелератору честица на свету, који запошљава преко десет хиљада истраживача из целог света. LHC је стециште великих открића модерне физике честица, од којих је свакако најзначајнија откриће Хигзовог бозона 2012. године.

Поред ЦЕРН-а, Masterclass организује група IPPOG (International Particle Physics Outreach Group), која се бави промоцијом физике честица на глобалном нивоу. Masterclass су целодневни догађаји где средњошколци имају прилике да се, уз стручну помоћ водећих физичара из земље, упознају са радом Великог сударача хадрона, али и да се укључе у његов рад. Програм годишње привлачи око 10.000 средњошколаца и око 200 научних института широм света. 

Masterclass се у Србији одржава од 2009. године, и све је посећенији. Прошле године учествовало је око 130 средњошколаца. Мада их држе различити домаћи професори и истраживачи, програм је начелно исти за све градове. Јутарња предавања о физици честица и раду ЦЕРН-а прати практични рад поподне, где учесници имају прилике да анализирају и проучавају праве податке сакупљене у Великом сударачу хадрона. Због тога је Masterclass прва прилика матурантима да се упознају са највећим пројектом модерне физике, али и да се први пут опробају у правом раду у лабораторији.

На крају дана, учесници се укључују у видео-конференцију са својим колегама из целог света. Српски средњошколци имају прилике да поделе утиске са својим вршњацима из Турске, Француске, Израела, Марока, Словеније, Швајцарске, Бразила и Велике Британије. План је да тема за разговор буде много: планирани поподневни експерименти укључују испитивање судара протона у акцелератору, откривање Z бозона, реконструкцију ”чудних честица” и као главну атракцију – потрагу за Хигсовим бозоном на основу познатих података које за потребе Masterclass-a уступа ЦЕРН.

Распоред одржавања Masterclass предавања из физике честица:

  • Департман за физику, Универзитет у Новом Саду, 15. март 2016.
  • Физички факултет, Универзитет у Београду, 21. март 2016.
  • Департман за физику, Универзитет у Нишу, 23. март 2016.
  • Институту за физику, Крагујевац, 23. март 2016.

Трајање програма: 09:00 – 18:00h

подели