Дванаест научних клубова отворених на иницијативу ЦПН-а у градовима широм Србије укључено је у пројекат Фонда Б92 ”Битка за знање”

Центар за промоцију науке сарађиваће на пројекту „Битка за знање“, који је покренуо Фонд Б92. Овај пројекат за циљ има опремање свих основних школа у Србији ИТ и роботичком опремом, као и обуку наставника да ову опрему користе као наставно средство. Центар ће ову идеју подржати кроз мрежу научних клубова у дванаест градова Србије, отворених у оквиру локалних центара за стручно усавршавање наставника, а већ ове недеље организују се обуке за наставнике у Нишу, Ужицу и Крагујевцу.

Крајњи циљ пројекта „Битка за знање“ јесте да се уз помоћ учења програмирања кроз игру код ученика развију критичко мишљење и вештине решавања проблема, али и да се мотивишу да се у будућности баве такозваним СТЕМ занимањима (природне и математичке науке, технологија и инжењерство). У оквиру програма планирано је и организовање такмичарске лиге КОДиграња у којој ће учествовати деца из целе Србије, са циљем да се технолошки описмене и стекну вештине неопходне за данас најтраженија занимања.

У Србији данас недостаје 30.000 стручњака из области ИКТ-а, а више од двадесет министарстава образовања европских држава проценила су да ће Европи већ до 2020. године недостајати 800.000 професионалаца из ове области.

Научни клубови су места на којима заинтересовани за науку и технологију имају прилику да се упознају, размењују искуства, дискутују о научним темама и тако проширују знања из разних научних области. Научни клуб је место одржавања најразличитијих научнопопуларних догађаја: дебата, изложби, конференција, предавања, презентација, пројекција, радионица, семинара, састанака, као и неформалних окупљања на којима се разговара о темама из области науке и технологије.

Обуке наставника за коришћење ИТ и роботичке опреме у настави организоваће се у школама широм Србије до половине априла ове године.

подели