Dvanaest naučnih klubova otvorenih na inicijativu CPN-a u gradovima širom Srbije uključeno je u projekat Fonda B92 ”Bitka za znanje”

Centar za promociju nauke sarađivaće na projektu „Bitka za znanje“, koji je pokrenuo Fond B92. Ovaj projekat za cilj ima opremanje svih osnovnih škola u Srbiji IT i robotičkom opremom, kao i obuku nastavnika da ovu opremu koriste kao nastavno sredstvo. Centar će ovu ideju podržati kroz mrežu naučnih klubova u dvanaest gradova Srbije, otvorenih u okviru lokalnih centara za stručno usavršavanje nastavnika, a već ove nedelje organizuju se obuke za nastavnike u Nišu, Užicu i Kragujevcu.

Krajnji cilj projekta „Bitka za znanje“ jeste da se uz pomoć učenja programiranja kroz igru kod učenika razviju kritičko mišljenje i veštine rešavanja problema, ali i da se motivišu da se u budućnosti bave takozvanim STEM zanimanjima (prirodne i matematičke nauke, tehnologija i inženjerstvo). U okviru programa planirano je i organizovanje takmičarske lige KODigranja u kojoj će učestvovati deca iz cele Srbije, sa ciljem da se tehnološki opismene i steknu veštine neophodne za danas najtraženija zanimanja.

U Srbiji danas nedostaje 30.000 stručnjaka iz oblasti IKT-a, a više od dvadeset ministarstava obrazovanja evropskih država procenila su da će Evropi već do 2020. godine nedostajati 800.000 profesionalaca iz ove oblasti.

Naučni klubovi su mesta na kojima zainteresovani za nauku i tehnologiju imaju priliku da se upoznaju, razmenjuju iskustva, diskutuju o naučnim temama i tako proširuju znanja iz raznih naučnih oblasti. Naučni klub je mesto održavanja najrazličitijih naučnopopularnih događaja: debata, izložbi, konferencija, predavanja, prezentacija, projekcija, radionica, seminara, sastanaka, kao i neformalnih okupljanja na kojima se razgovara o temama iz oblasti nauke i tehnologije.

Obuke nastavnika za korišćenje IT i robotičke opreme u nastavi organizovaće se u školama širom Srbije do polovine aprila ove godine.

podeli