Центар за промоцију науке, осму годину заредом, организује манифестацију art+science. Кроз изложбу „Могућности предела“ и бројне пратеће програме, од 5. октобра до 11. новембра, у галерији Подроом Културног центра Београда, настављамо бројне активности које истражују динамични међупростор науке и уметности и комуницирају научне и технолошке теме и њихов утицај на друштво и животну средину.

Централно место на изложби има рад Пуна црта прекинута црта: Будућност лиминалних предела, ауторског тима који чине Милена Путник, Немања Лађић, Сузана Гавриловић и Милован Миленковић.

Овај рад изабран је једногласном одлуком жирија на Отвореном позиву Промене покрећу промене за продукцију у оквиру овогодишњег art+science програма Центра за промоцију науке. На Позив је, иначе, одговорило око 220 уметника и истраживача са укупно 81 пројектном пријавом. Ауторке и аутори одабраног предлога радили су од марта до септембра 2023. године на развоју и продукцији уметничког рада заједно са бројним сарадницама и сарадницима и тимом Центра за промоцију науке.

 

Отварање: четвртак, 5. октобра од 19.00
▶︎ 5. 10 – 11. 11. 2023.
Галерија Подроом, Трг Републике 5/-1

 

Одабрани пројекат у фокус ставља пејзаж као место које формирају природни процеси и деловање човека, а кроз истраживачки процес стичемо увид у тренутно стање одређеног пејзажа и његову могућу трансформацију: на примеру два нарушена предела у непосредној близини Београда, површинских копова угља и планине оштећене каменоломима, аутори истражују динамику и облике визуелног утицаја експлоатације.

Emanuel Gollob – disarming

Радови у галерији Подроом откривају наративе и обрасце слојевитих интеракција свих елемената који чине један предео. Кроз уметничке праксе, истраживања специфична за локацију, друштвену акцију и еколошке методолошке приступе, аутори настоје да разоткрију вишеслојно знање уграђено у наше непосредно окружење. Тако добијено знање омогућава боље разумевање предела и успостављање равнотеже између људских потреба и могућности места. Кроз шест истраживачких уметничких радова на изложби „Могућности предела“ кретањем кроз динамична места знања и могућности разматрамо изборе за будућност, поштујући још више фину равнотежу између природе, предела и знања.

Ива Кузмановић Crossroads

На изложби су представљени видео-радови disarming Емануела Голоба (Emanuel Gollob), Учење из заједничког добра Стефана Лакснеса (Stefan Laxness), филмски есеј Сцене екстракције уметнице Саназ Сохраби, слике из серије Fallout уметнице Иве Кузмановић и перформанс (прилично френдли, али не и превише)_drAIg  Дражена Хорватића и Ђорђа Живадиновића Гргура.

Изложбу прати и преко десет пратећих програма – од перформативних вођења кроз изложбу, преко разговора, панел-дискусија, гостовања страних аутора до организоване посете површинским коповима лигнита Колубара. Део овогодишњег програма је и изложба Нека друга места у Музеју примењене уметности, кустоски пројекат Ивана Шуковића, који спаја пет уметника и истраживаче са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ).

подели