Манифестација art+neuroscience, која представља место сусрета уметности и науке, биће отворена од 14. новембра до 7. децембра, на више локација у Београду, а посетиоце очекује разноврстан програм, од едукативних радионица, мастерклас предавања, вођења кроз изложбе и радионица за школарце.

Четврто по реду издање програма Центра за промоцију науке аrt+science, које се ове године одржава од 14. новембра до 7. децембра, под слоганом Свет иза очију, биће посвећено неуронаукама као активном и динамичном полигону савремених истраживања. Током новембра и децембра 2019, програм ће се oдвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике Српске академије наука и уметности, Француски институт, Колегијум Хунгарикум, Научни клуб Центра и уметничке факултете.

Уз коришћење напредних технологија и аутентичних креативних поступака, одабрани уметници представиће своје виђење неуронаука и савремених научних истраживања и открића, али и њиховог односа и утицаја на човека и друштво у целини. Приказани радови се у знатној мери ослањају на креативне, научне и технолошке поступке, попут методолошких истраживања, прилагођених експеримената, наменског програмирања и коришћења различитих софтвера и кодова.

Један од радова који ће премијерно бити приказан током свечаног отварања манифестације, 14. новембра, у Галерији науке и технике САНУ, јесте перформанс Јасне Јовићевић,  Седим и бринем за њу, победнице прве националне AI Lab селекције у Србији. Овај научно-уметнички пројекат саксофонисткиње и композиторке, једнe од најбољих музучара домаћe џез сценe, преиспитаће на који начин реагују мождани таласи на њену музику, као и то на који начин је музиком могуће манипулисати мождане таласе слушаоца.

„Посебна вредност овогодишњег програма је чињеница да су сва представљена уметничка дела настала кроз интензиван дијалог, директну комуникацију и заједничка истраживања представника обе стваралачке стране“, наводи Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке. „На тај начин Центар за промоцију науке доприноси обликовању прве одрживе, живе мреже, која може да окупи и потпомогне сарадњу креативних умова који долазе из наизглед супротстављених дисциплина – уметности и науке.“

Манифестација art+neuroscience је прва програмска активност Центра као иницијалног партнера пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab AI Lab), финансираног кроз ЕУ програм Креативна Европа. Настао као наставак изузетно успешне сарадње у оквиру пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке  (European Digital Art & Science NetworkArt & Science) Европска лабораторија вештачке интелигенције  укључује већи број иницијалних партнера из Аустрије, Словеније, Ирске, Шпаније и Србије, уз нове институције из Француске, Белгије, Данске, Холандије, Грчке и Грузије.

У широком и свеобухватном домену вештачке интелигенције, пројекат ће се пре свега фокусирати на културолошке, психолошке и филозофске аспекте који су под снажним ударом нових технологија и научних открића. Свака организација унутар мреже самостално развија разноврсне програмске активности – изложбе, едукативне радионице, конференције, семинаре, перформансе – и поново, као у случају претходног пројекта, под заједничком капом ће се реализовати сасвим оригинални, јединствени догађаји у Линцу, Љубљани, Сарагоси, Тбилисију, Атини, Амстердаму, Даблину, Београду…

Mанифестацију art+neurocience подржали су: Галерија науке и технике Српске академије наука и уметности, Француски институт, Колегијум Хунгарикум, Mинистарство културе и информисања,  Задужбина Илије М. Коларца, Аустријски културни форум, Музеј савремене уметности, Електротехнички факултет, Факултет ликовних уметности, Факултет музичке уметности, Факултет за медије и комуникације, Филозофски факултет, Универзитет у Келну, ДААД, Друштво за неуронауке Србије, Backyard Brains и Самсунг.

 

 

 

подели