Припремила: Јована Јанков

Амерички неуронаучник и ТЕД говорник Грег Гејџ, посетио је Србију током Недеље свести о мозгу и представио допуњено издање своје књиге „Како ваш мозак ради – неуронаучни експерименти за свакога“ у коју су уткани и експерименти настали сарадњом америчких и српских студената, а ми смо овим поводом разговарали са њим.

Након његове посете, овог месеца, у Првој крагујевачкој гимназији је одржан први јавни час из неуронаука. Ученицима једне од најстаријих средњих школа у Србији донирана је „уради сам“ опрема за наставу, уз помоћ које ће заједно са наставницима спроводити различите интерактивне и практичне експерименте из неуронаука и физиологије. Овај догађај означио је почетак имплементације овог иновативног програма у свим Мејкерс лабовима широм Србије.

Фото: Марко Рисовић

Наша Јована Јанков овога пута доноси нам и приче о два међународна пројекта у које је укључен Центар за промоцију науке: FASIH i FemPower.

Пројекат FASIH усмерен је на интердисциплинарно истраживање индустријског и културног наслеђа Београда, Ријеке и Трбовља, кроз мапирање, истраживање и процену архитектонских достигнућа и нематеријалних процеса који су обележили модерну историју ова три града. Пројекат представља регионалну сарадњу која спрегом научног истраживања, уметности и нових медија тежи да повеже савремене моделе ревалоризације и ревитализације индустријског наслеђа. Помоћу информационих технологија и нових технолошких алата, ова иницијатива пружа нове приступе промоцији вредности културног, научног и индустријског наслеђа региона, заједничког у контексту одрживе Европе будућности.

Циљ пројекта FemPower је повећање заступљености жена у сектору који се бави зеленом енергијом, као и оснаживање и усавршавање оних које су већ активне у академији или у тржишном окружењу. Пројекат тежи да интегрише родну димензију у истраживања и професионални развој у процесу транзиције ка чистој енергији.

Визуал: Сања Црњански

Све досадашње емисије Радио Елемената можете послушати ОВДЕ.

Слушаоци ће Радио Елементе имати прилику да послушају на интернет радио-станици РадиоАпарат у уторак, 30. априла, у 18 часова.

подели