Fotografije: Marko Risović

 

Ova knjiga predstavlja riznicu lekcija iz neuronauka, koje će se uz posebnu doniranu opremu sprovoditi u Mejkers labovima u srednjim školama širom Srbije. Tokom njegovog boravka u našoj zemlji, organizovana je i posebna obuka za eksperimente za nastavnike iz Mejkers škola kako bi ovo dragoceno znanje i iskustvo mogli da prenesu svojim sadašnjim učenicima, ali i narednim generacijama.

Zahvaljujući knjizi „Kako vaš mozak radi“, 46 neuronaučnih eksperimenata, koji su donedavno bili rezervisani isključivo za istraživače i studente prestižnih svetskih univerziteta i instituta, biće dostupni i našim srednjoškolcima. Srpsko izdanje prošireno je sa pet novih originalnih eksperimenata, posebno namenjenih našim nastavnicima i učenicima, koje je tim neronaučnih istraživača, predvođen Gregom Gejdžom, u partnerstvu sa Nordeus fondacijom, Ambasadom SAD u Srbiji i Centrom za promociju nauke, osmislio i razvio tokom leta 2023. godine, u Beogradu.

„Jako smo uzbuđeni što naš neuronaučni program postaje realnost obrazovanja u Srbiji. Od 2010. sam veoma toplo prihvaćen kao ‘srpski zet’ i zbog toga osećam snažnu vezu sa ovom zemljom. Izuzetni tim u Srbiji imao je presudnu ulogu u našem globalnom rastu, zbog čega sam dodatno uzbuđen što to možemo da uzvratimo time što donosimo neuronaučne alate razvijene u Srbiji i knjigu na srpskom u srpske učionice“, naglasio je Greg Gejdž na promociji ove jedinstvene knjige i programa za srednje škole u našoj zemlji i dodao:

„Poručio bih svim posvećenim nastavnicima da prelazak sa tradicionalnog predavanja i usvajanja znanja na aktivno učenje kroz iskustvo može biti veoma izazovan ali genijalnost vaših učenika je jasna. Pokazali su da imaju šta je potrebno da predvode i inoviraju. Vodeći ih kroz ova praktična iskustva, mi ne samo da podučavamo, već i osnažujemo naredne generacije mislilaca koji će naći svoj put kroz neizvesnu kompleksnost sutrašnjice.“

Ovaj izdavački poduhvat deo je šireg cilja Grupe za obrazovanje, koju čine Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa „Digitalna Srbija“ – da se znanja i veštine koje su neophodne za razumevanje sveta i razvoj karijere u 21. veku trajno integrišu u obrazovni sistem Srbije.

Uz prošireno srpsko izdanje knjige, čiju je originalnu verziju izdao prestižni MIT press, u saradnji sa Gregom Gejdžom, osmišljen je i poseban edukativan program za naše nastavnike i učenike, i donirana je „uradi sam“ laboratorijska oprema, kako bi u svim mejkers srednjim školama u Srbiji buduće generacije mogle nesmetano da sprovode neuronaučna istraživanja i produbljuju saznanja o najsofisticiranijoj i najvitalnijoj mašini – ljudskom mozgu.

„Zbog naziva knjige pomislili biste da je mozak glavni junak ove priče, ali kao u svim dobrim filmovima, srce je odigralo presudnu ulogu. Greg Gejdž, srcem je doneo odluku da za sebe zadrži prava izdavanja ove knjige na srpskom i besplatno nam omogući da je prevedemo i objavimo u Srbiji. Povezani sa njim u želji da sa našim đacima podelimo radost nauke i otkrića, pod vođstvom kolega iz Centra za promociju nauke, dobili smo i podršku Američke ambasade, u okviru koje ćemo donirati svim školama u Mejkers lab mreži knjige, opremu, alate, obuke za nastavnike i sve što bude bilo potrebno da se ova znanja u našim skolama usvajaju i koriste. Ujedno, Nordeus fondacija garantuje dugoročnost ove inicijative i uključivanje u program svih škola koje će u narednim godinama pridružiti našoj Mejkers mreži“, naglasio je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Knjiga je za javnost i akademsku zajednicu predstavljena i u Prvoj beogradskoj gimnaziji, prvoj školi u Beogradu koja je dobila svoj Mejkers lab, jedinstven inovativni multidisciplinarni prostor, urađen po modelu učionica budućnosti, koje je do sada Grupa za obrazovanje otvorila u 14 srednjih škola u Srbiji, a tokom 2024. planira se otvaranje još najmanje 13 Mejkers labova širom zemlje.

Internacionalni tim: Proširenje horizonta neuronaučnih istraživanja

Sa svoja tri studenta sa Univerziteta u Mičigenu i petoro studenata iz Srbije, Greg Gejdž je u julu 2023. tokom letnje škole neuronauka u Beogradu radio na neuronaučnim studijama, koje su za cilj imale rasvetljavanje pojedinih naučnih fenomena, što je doprinelo njihovom uključivanju u nova poglavlja knjige.

Međunarodni tim mladih studenata sarađivao je za potrebe nekoliko eksperimenata iz oblasti neuronauka, proučavajući ljudsku percepciju i socijalnu kogniciju, kao i fiziologiju biljaka i gljiva, stičući fascinantne uvide u funkcije nervnog sistema, što je rezultiralo proširenim izdanjem knjige i pružanjem detaljnije slike o tome kako mozak zaista funkcioniše. Naši studenti su imali jedinstvenu priliku da se povežu sa vršnjacima iz drugih krajeva sveta koji dele ista interesovanja i da upoznaju različite perspektive i pristupe u rešavanju problema, kao i da istraže širinu naučnih eksperimenata.

Letnja škola pokazala je da postoji potreba za praktičnim obrazovanjem iz neuronauka na nivou srednje škole, budući da su se do sada studenti u Srbiji sa konceptima neuronauka upoznavali tek na univerzitetetima.

„U ovo srpsko izdanje smo utkali nove eksperimente sa već postojećim poglavljima i uveli neke potpuno nove sadržaje. Naš akcenat je na značaju sveobuhvatnih teorija poput šeme tela i šeme pažnje, praćenih opipljivim eksperimentima koji za cilj imaju stvaranje ličnog i bliskog istraživanja mozga. Ovo nije samo prevedena verzija našeg originalnog rada – ovo je usavršen i prilagođen pristup razumevanju ljudskog mozga“, izjavio je Greg Gejdž i dodao „Naša namera je da odvedemo čitaoce na putovanje duboko u njihove umove, otkrivajući zamršene mehanizme koji oblikuju naše identitete. Ovo izdanje je odraz te težnje i ono nudi dublje, intimnije razumevanje nas samih i naših percepcija“.

Greg Gejdž održao masterklas za nastavnike Mejkers labova

Tokom posete Grega Gejdža Srbiji, održan je master klas u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, koji je okupio nastavnike iz mreže Mejkers labova, Ova radionica predstavlja ključan korak ka unapređenju obrazovanja iz oblasti neuronauka, jer je omogućila nastavnicima da unaprede svoje veštine kroz obuku za korišćenje moderne opreme i tehnologije u nastavi.

Nastavnici iz mreže Mejkers labova su se tokom obuke upoznali sa načinima istraživanja nervnog sistema, uz pomoć „uradi sam“ laboratorijske opreme koja otvara vrata ka neograničenim mogućnostima za ispitivanje raznih neuronaučnih fenomena. „Uradi sam“ oprema donirana je od strane državnog sekretarijata SAD svim Mejkers labovima koji su do sada otvoreni u srednjim školama u Srbiji.

Nastavnici su imali priliku da steknu duboko razumevanje rada sa opremom i njene primene u učionici. Ova obuka nije samo unapredila njihove veštine, već ih je podstakla na kreativnost i inovativnost u nastavi. Nakon završetka master klasa, tim Centra za promociju nauke će posetiti svaku školu pojedinačno koja je deo inicijative Mejkers lab, kako bi sproveo dodatne obuke, ne samo sa nastavnicima, već i sa učenicima. Ovo će omogućiti neposredno učešće učenika u istraživanjima iz oblasti neuronauka, biologije, fizike, hemije, programiranja i elektronike, što će značajno obogatiti njihovo iskustvo učenja. Osim toga, primena ovih modernih tehnika učenja i istraživanja unaprediće kvalitet obrazovanja i pripremiti učenike za buduće izazove u naučnim disciplinama.

podeli