Панел „Од кода до лека“ – друга по реду епизода серијала „АИ под звездама“ у 2024. години – одржао се у четвртак, у Научном клубу Центра за промоцију науке. Осим ЦПН-а, организатори панела су Центар за истраживање јавних политика и Српско друштво за вештачку интелигенцију. Одавно се зна да вештачка интелигенција игра значајну улогу у раном откривању разних болести, укључујући туморе, дијабетесе и кардиоваскуларна обољења. Панелисти, који имају велико искуство у овој сфери, објаснили су присутнима колики је значај вештачке интелигенције у медицини, али и на чему је потребно додатно радити.

Проф. др Татјана Лончар Турукало са Факултета техничких наука у Новом Саду и доценткиња др Јасмина Бобан сарађивале су на пројекту ХОРИЗОНТ 2020 у вези са дијагностиком, третманом и прогностиком код карцинома дојке и дебелог црева. Доценткиња др Бобан је на том пројекту конкретно радила на анотацији припремљених радиолошких слика у сврху развијања софтверске платформе базиране на машинском учењу. Говорећи о препрекама да нове технологије уђу и заживе у свакодневној медицинској пракси, др Бобан је истакла:

„Поред недовољне техничке опремљености у већини медицинских институција у земљи, као највећу препреку видим неповерење медицинског особља према новим технологијама, чији рад не разумемо и немамо поверења да се на софтверске алате ослонимо као на адјувантни метод.“

Фото: Марко Рисовић

Проф. др Турукало се сећа да су почетком 2000. могућности биле ограничене и сарадња се углавном успостављала билатерално са истраживачима са медицинских факултета који су радили истраживачке студије и желели да искораче изван стандардних оквира.

„Данас су се вишеструко увећали доступни ресурси, али за постизање робустних и поузданих решења и даље је важно добро упознати проблем и радити у сарадњи са стручњацима из области“, закључује проф. др Турукало.

Др Вања Швенда је научни сарадник на Истраживачко-развојном институту за вештачку интелигенцију Србије.

Његов Институт, заједно са Институтом за онкологију и радиологију Србије, ради на креирању софтверске апликације за унапређење квалитета анализе мамографије, који је формиран на бази модела вештачке интелигенције. Др Швенда каже да је основна идеја пружање помоћи лекарима „у погледу оптимизације њиховог времена и иначе веома оптерећеног дневног распореда“.

„Сам модел би давао процене за вероватноћу лезије на ткиву дојке и тако рангирао мамографске снимке дајући препоруку лекарима специјалистима којим редоследом да их прегледају. На тај начин би пацијенти код којих је процењен већи ризик требало први да се прегледају, у нади да се што пре дају даље препоруке и по потреби започне лечење.“

Међутим, др Швенда истиче да вештачка интелигенција неће самостално успостављати дијагнозе и доносити одлуке о даљем лечењу пацијената, већ је овде реч о моделу који само даје препоруке лекарима. „Тако га треба и посматрати – као алат који треба, у овом конкретном случају, да пружи подршку медицинском особљу које доноси коначне одлуке.“ Прва верзија апликације требало би да буде доступна лекарима из Институту онкологију и радиологију Србије током јула месеца.

подели