20-22. децембар У оквиру радионице у организацији ЦПН-а, деца помоћу 3D штампача своје цртеже претварају у фигуре


Пише: Сташа Бајац

Од уторка 20. до четвртка 22. децембра, у Галерији науке и технике САНУ-а, Центар за промоцију науке организује тродневну радионицу „3D KIDE“ намењену основцима.

У оквиру овог програма ученици ће користити KIDE, јединствени систем који им омогућава да дизајнирају и праве играчке на тродимензионалном штампачу. Процес дизајна се одвија на рачунару, а производња преко 3D штампача. Резултат су јединствене играчке помоћу којих деца повезују виртуелни и материјални 3D свет.

По речима аутора радионице, дизајнера Дејана Митровића, деца много времена проводе пред компјутером, али његова намера није била да им овај вид забаве ускрати, него да пронађе креативнији и продуктивнији начин игре. Такође, деца се не играју само виртуелно већ и међу собом, играчкама које су сами креирали.

Желећи да споји древне и савремене технике, Центар за промоцију науке радионицу смешта у необичан и инспиративан амбијент Галерије науке и технике, где је постављена изложба „Исхрана у неолитској Винчи“. Тако ће у својим креацијама на 3D штампачу учесници као инспирацију користити изложене винчанске експонате. 

Дејан Митровић рођен је 1986. у Београду, а тренутно живи и ради као дизајнер и предавач на Royal College of Art, Imperial College и Ravensbourne у Лондону. После школовања у Москви и Београду, завршио је Индустријски дизајн на Универзитету IUAV у Венецији, након чега је радио као графички дизајнер у „Политици“ у Београду и дизајнер ентеријера у студију Piere Grandesso у Паризу. Завршио је мастер студије на Royal College of Art и Imperial College у Лондону на смеру Иновације, дизајн и инжењеринг. После завршетка студија основао је своју фирму за дизајн kide, која ради на пројектима за развијање креативности код деце уз помоћ нових технологија, попут 3D принтера, и увођењу ових програма у основне школе. Поред фирме kide, Дејан ради и у дизајн студију SEED, као и за Sustain RCA на Royal College of Art. 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви