20-22. decembar U okviru radionice u organizaciji CPN-a, deca pomoću 3D štampača svoje crteže pretvaraju u figure


Piše: Staša Bajac

Od utorka 20. do četvrtka 22. decembra, u Galeriji nauke i tehnike SANU-a, Centar za promociju nauke organizuje trodnevnu radionicu „3D KIDE“ namenjenu osnovcima.

U okviru ovog programa učenici će koristiti KIDE, jedinstveni sistem koji im omogućava da dizajniraju i prave igračke na trodimenzionalnom štampaču. Proces dizajna se odvija na računaru, a proizvodnja preko 3D štampača. Rezultat su jedinstvene igračke pomoću kojih deca povezuju virtuelni i materijalni 3D svet.

Po rečima autora radionice, dizajnera Dejana Mitrovića, deca mnogo vremena provode pred kompjuterom, ali njegova namera nije bila da im ovaj vid zabave uskrati, nego da pronađe kreativniji i produktivniji način igre. Takođe, deca se ne igraju samo virtuelno već i među sobom, igračkama koje su sami kreirali.

Želeći da spoji drevne i savremene tehnike, Centar za promociju nauke radionicu smešta u neobičan i inspirativan ambijent Galerije nauke i tehnike, gde je postavljena izložba „Ishrana u neolitskoj Vinči“. Tako će u svojim kreacijama na 3D štampaču učesnici kao inspiraciju koristiti izložene vinčanske eksponate. 

Dejan Mitrović rođen je 1986. u Beogradu, a trenutno živi i radi kao dizajner i predavač na Royal College of Art, Imperial College i Ravensbourne u Londonu. Posle školovanja u Moskvi i Beogradu, završio je Industrijski dizajn na Univerzitetu IUAV u Veneciji, nakon čega je radio kao grafički dizajner u „Politici“ u Beogradu i dizajner enterijera u studiju Piere Grandesso u Parizu. Završio je master studije na Royal College of Art i Imperial College u Londonu na smeru Inovacije, dizajn i inženjering. Posle završetka studija osnovao je svoju firmu za dizajn kide, koja radi na projektima za razvijanje kreativnosti kod dece uz pomoć novih tehnologija, poput 3D printera, i uvođenju ovih programa u osnovne škole. Pored firme kide, Dejan radi i u dizajn studiju SEED, kao i za Sustain RCA na Royal College of Art. 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi