Открића

Како смо убили птице селице

Стварајући себи боље услове за живот, човек често мења станишта неопходна за опстанак птица селица

Текст: Јована Николић

У потрази за местом на коме ће безбедно провести зиму, птице селице прелазе огромне раздаљине, а на свом дугом путу енергију добијају на подручјима која користе за одмор и храњење. Без области које су сачувале свој природни изглед, а које представљају тачке где се путања селица привремено зауставља, знатно је отежан долазак до циља, али и опстанак читавих врста. 

Најновије истраживање које су спровели научници конзерватори на Универзитету у Квинсленду показује да изумирању читавих врста селица доприноси у највећој мери човек. Претварањем области у пољопривредне, индустријске или урбане зоне, човек често заузима управо она места која користе птице селице како би се одмориле и нахраниле. Научници са Универзитета у Квинсленду су обележили миграционе путеве и зауставне локације за 1451 врсту птица и утвридли су да се чак 91 одсто ових врста налази у опасности због урбанизације. 

Због измене локација које користе за одмор, селице су најугроженије на подручју Северне Африке, Централне Азије и дуж обале Источне Азије. У овим деловима света има мало заштићених области, а само се ретке међу њима поклапају са путањом птица. Истраживачи из Квинсленда су закључили да је неопходно створити нова заштићена подручја и унапредити стара јер „свет постаје сиромашнији сваки пут када изгуби једну врсту“. 

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs