Антиципације

Ја, веш-машина

Шта да очекујемо од кућних послова у не тако далекој будућности? Да ли заиста долази крај чишћењу, пеглању и ширењу веша?

Текст: Марија Видић

Илустрација: Сандра Милановић

„Хммм, шта да кувам, шта да спремам данас за ручак?“

Нема особе која се опробала у кувању, а да бар повремено не постави себи и укућанима ово питање. Ако желите да будете модерни, можете да одете на неки од напреднијих кулинарских сајтова и тамо упишете шта све имате од намирница у фрижидеру. Добићете предлоге за кување и детаљна упутства, јер ће сајт претражити базу рецепата и понудити вам јела за чију припрему није нужан претходни излазак до продавнице.

Дигиталне етикете

У кући будућности, бар како је амерички технолошки гигант Мајкрософт одавно види, кувар неће чак морати ни да седа за компјутер и уписује које намирнице има при руци. Једноставно ће их извадити из фрижидера или оставе и спустити на кухињски пулт, а технологија ће сама да обави посао. Добро, неће шпорет сам скувати јело (а можда једног дана и хоће, ко ће га знати?), али ће скенер који је уграђен у пулт скенирати дигиталне етикете које свака намирница има. На великом кухињском дисплеју добићете прецизне податке: шта сте од хране извадили, колико је има (у грамима и килограмима), кад је произведена, колико већ стоји у фрижидеру и кад би најкасније требало да је потрошите.

То да ће рерна сама да се укључи пошто сте јој с посла дојавили да почне да пече пиле, или да се опере док ви отрчите до теретане, више није будућност. Али, није немогуће да ће у ближој будућности чак и роботи почети да се баве термичком обрадом намирница. Први примерци већ су направљени и раде, али још су сувише скупи да би се масовно производили.

Чај у 17 часова

Роботи су ионако скоро па способни да за вама покупе ношене чарапе, да расклоне ствари по кући, приреде деци поподневну представу у дневној соби, поиграју се са кућним љубимцем, а баки тачно у 17 часова скувају чај. Кућни роботи из будућности, међутим, отишли су много даље. Они косе травњаке, слажу веш, бришу подове, чисте песак у мачјем тоалету, обављају курирске послове… Но, да би данас добили ових пет услуга, потребно вам је пет робота. У будућности, све ће завршавати један.

Футуристи предвиђају да ће бројни кућни послови потпуно ишчезнути, бар из живота човека. Роботи ће бити задужени за све „прљаве“ и физички захтевније послове, али се то неће догодити само из човековог хира већ као нужност, јер светска популација, поготово у богатим и технолошки развијеним земљама, убрзано стари.

Јужнокорејско министарство економије знања процењује да ће продаја робота који помажу људима 2018. године бити 26 пута већа у односу на ниво из 2008. године. Удео кућних робота у тој бројци биће око 64 одсто, док ће роботи за едукацију и забаву чинити 35 одсто тржишта.

Робот у сваком дому

Још 2007. године тадашњи директор Мајкрософта Бил Гејтс предвидео је да ће у развијеном свету, као што данас свака кућа има персонални компјутер, у будућности сваки дом имати бар једног робота. До тог тренутка, роботи ће постати много савршенији и вештији: боље ће и „спонтаније“ комуницирати са људима, брже учити и препознавати објекте који се померају и знати да прорачунају њихову раздаљину и предвиде правац кретања.

Но, и други кућни уређаји почеће све више да личе на роботе. У поменутој Мајкрософтовој кући будућности веш-машине очитавају етикете на гардероби. Према ономе што на њима пише одредиће програм прања, температуру, количину прашка и омекшивача… На фрижидеру се папирићи, фотографије и спискови намирница за набавку не постављају помоћу шашавих магнета које укућани доносе са путовања: спискови и слике су дигитални, уносе се преко кућне мреже и екрана осетљивог на додир.

Крупни кораци

Ова кућа је заштићено скровиште за чланове породице. Њена врата не могу се откључати ниједним кључем већ само скенирањем зенице, отиска прста или гласа. Читава унутрашњост куће је у разним екранима, па су чак и зидови гигантски дисплеји са покретним тапетама. Данас могу да буду розе са црвеним срцима, а сутра са мотивима са последњег летовања. Куће ће имати велике уши и пажљиво ће извршавати наредбе укућана: „Пусти ми ону музику од јуче“, „Угаси светло“, „Покрени пумпицу у акваријуму“… Но, неће то бити само немо извршавање наредби – кућа ће моћи да одговори, па чак и опомене: „У 14 часова је родитељски састанак!“

Не верујете да ће се све ово десити? Сетите се само робота усисивача. Ове зверчице пре само десет година изгледале су нам као научна фантастика, а сада могу да се купе у малтене свакој продавници беле технике. Док сте на послу, у време када вам одговара, ови усисивачи се „пале“ и почињу да раде – чисте све или само собе које сте одредили, а посебно се баве длакама кућног љубимца, пажљиво избегавају ивице и подвлаче се чак и под комоде. А када се вратите са посла, они су опет уредно паркирани у својој бази где пуне батерију. Осврните се, будућност је већ стигла!

АНТИЦИПАЦИЈЕ

Будућност стиже. Ко ће јој отворити врата? Да ли са њом, са новим научним и технолошким отркићима, долази и нови квалитет живота? Хоће ли будућност бити баш онаква какву очекујемо? О предвиђањима, проценама и најавама будућности.

Истражите текстове из рубрике АНТИЦИПАЦИЈЕ.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs