(СНИМАК, 25. октобар 2020.)У недељу, 25. октобра, у 12 часова, емитовали смо прву јесењу радио-емисију на интернет станици РадиоАпарат, а разговарали смо о зеленијим градовима, климатским изазовима, вештачкој интелигенцији, математици, уметности и науци

У првој јесењој емисији Радио Елементи на РадиоАпарату (radioaparat.com), у недељу, 25. јуна, у 12 часова, уз преглед догађаја које је Центар за промоцију науке организовао током претходних, захтевних месеци кроз које се суочавамо са пандемијом коронавируса, угостили смо занимљиве саговорнике и разговарали о многим темама значајним за наше окружење и друштво.

Др Марјана Бркић је разговарала са Аном Митић-Радуловић из Центра за експерименте и урбане студије (CEUS) о пројекту Clever Cities и линијском парку у Београду. Важна тема у овој причи јесте такозвана кокреација, односно сарадња становника града, научних истраживача и надлежних институција у реализацији пројеката који доприносе стварању бољег и здравијег животног окружења.

Гост Петра Лаушевића био је Урош Крчадинац, доцент на Департману за дигиталне медије Факултета за медије и комуникацију (ФМК) и уметник. Урош је и ментор победничког рада Кристине Тице у овогодишњој националној селекцији пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције.

Добривоје Лале Ерић, задужен за међународну сарадњу у ЦПН-у, осврнуо се на неке од догађаја које је Центар организовао претходних месеци – изложбу art+science у Магацину у Краљевића Марка, Мај месец математике, дебатни програм у оквиру пројекта Odissey – а најавио је и предстојећу Ноћ истраживача крајем новембра.

 

Емисија Радио Елементи емитује се сваке последње недеље у месецу, а све досадашње емисије могу се слушати на овом линку.

Емисију припремају и воде: Петар Лаушевић, Марјана Бркић, Ивана Смоловић и Љиљана Илић.

 

 

подели