(СНИМАК, 22. новембар 2020.) У недељу, 22. новембра, на интернет радио-станици РадиоАпарат емитoвали смо ново издање емисије посвећене Ноћи истраживача и занимљивим темама у новим Елементима

Новембарско издање емисије Радио Елементи на интернет адреси radioaparat.com преузео је тим Ноћи истраживача, као и новинарска дружина која пише занимљиве чланке у научнопопуларном часопису Елементи.

Младен Славковић, гост-домаћин задужен за комуникације у оквиру пројекта Ноћ истраживача, разговарао је са Данијелом Вучићевић из Центра за промоцију науке, који организује део садржаја и координира приче из научних клубова широм Србије. Његови саговорници били су и др Слободан Давидовић, из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, и др Александра Дивац Ранков, из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Др Давидовић је говорио о медоносним пчелама, свом пројекту SerbHive који је добио ПРОМИС грант и уопштено о важности пчела за нас и планету, али и о томе како изгледају ИБИСС-ова онлајн отворена врата, шта је све спремљено за Ноћ истраживача… Др Дивац Ранков је говорила о истраживачком позиву, како изгледа и због чега је важан, и то кроз пример истраживања зебрица (риба Danio rerio) које јој служе као модел систем за изучавање хроничних болести код људи, за испитивање ефеката никотина кроз генерације, као и за истраживање лекова за канцер.

О Елементима су причали Ђорђе Петровић и Богдан Ђорђевић, научни новинари ЦПН-а, који су у госте довели Миљана Васића, истраживача Института за филозофију Филозофског факултета у Београду. Они су разговарали о бројним темама обрађеним у броју 22, а пре свега о темату – климатским и друштвеним променама. Поменута је и замршена релација између првих држава и климатских фактора, какву је улогу играла клима у рађању првих цивилизација, када се и зашто збило мало ледено доба и како је оно утицало на правац у којем ће се људска друштва развијати, као и могуће последице климатских промена и потенцијална решења.

 

Емисија Радио Елементи емитује се сваке последње недеље у месецу, а све досадашње емисије могу се слушати на овом линку.

Емисију припремају и воде: Петар Лаушевић, Марјана Бркић, Ивана Смоловић и Љиљана Илић.

 

 

подели