(SNIMAK, 22. novembar 2020.) U nedelju, 22. novembra, na internet radio-stanici RadioAparat emitovali smo novo izdanje emisije posvećene Noći istraživača i zanimljivim temama u novim Elementima

Novembarsko izdanje emisije Radio Elementi na internet adresi radioaparat.com preuzeo je tim Noći istraživača, kao i novinarska družina koja piše zanimljive članke u naučnopopularnom časopisu Elementi.

Mladen Slavković, gost-domaćin zadužen za komunikacije u okviru projekta Noć istraživača, razgovarao je sa Danijelom Vučićević iz Centra za promociju nauke, koji organizuje deo sadržaja i koordinira priče iz naučnih klubova širom Srbije. Njegovi sagovornici bili su i dr Slobodan Davidović, iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, i dr Aleksandra Divac Rankov, iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Dr Davidović je govorio o medonosnim pčelama, svom projektu SerbHive koji je dobio PROMIS grant i uopšteno o važnosti pčela za nas i planetu, ali i o tome kako izgledaju IBISS-ova onlajn otvorena vrata, šta je sve spremljeno za Noć istraživača… Dr Divac Rankov je govorila o istraživačkom pozivu, kako izgleda i zbog čega je važan, i to kroz primer istraživanja zebrica (riba Danio rerio) koje joj služe kao model sistem za izučavanje hroničnih bolesti kod ljudi, za ispitivanje efekata nikotina kroz generacije, kao i za istraživanje lekova za kancer.

O Elementima su pričali Đorđe Petrović i Bogdan Đorđević, naučni novinari CPN-a, koji su u goste doveli Miljana Vasića, istraživača Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Oni su razgovarali o brojnim temama obrađenim u broju 22, a pre svega o tematu – klimatskim i društvenim promenama. Pomenuta je i zamršena relacija između prvih država i klimatskih faktora, kakvu je ulogu igrala klima u rađanju prvih civilizacija, kada se i zašto zbilo malo ledeno doba i kako je ono uticalo na pravac u kojem će se ljudska društva razvijati, kao i moguće posledice klimatskih promena i potencijalna rešenja.

 

Emisija Radio Elementi emituje se svake poslednje nedelje u mesecu, a sve dosadašnje emisije mogu se slušati na ovom linku.

Emisiju pripremaju i vode: Petar Laušević, Marjana Brkić, Ivana Smolović i Ljiljana Ilić.

 

 

podeli