(СНИМАК, 26. јануар 2021.) Прво издање емисије Радио Елементи у 2021. години, на интернет адреси radioaparat.com, емитовано је у новом термину у уторак, 26. јануара, у 18 часова, а овога уторка разговарали смо о свеобухватној теми (не)извесности, али и о урбаном планирању уз помоћ нових технологија

Емисија Радио Елементи добија у 2021. години нови термин на Радиоапарату: одсад се емитује сваког последњег уторка у месецу, у 18 часова.

У првој овогодишњој емисији, у уторак, 26. јануара, имали смо два занимљива саговорника. Научни новинар ЦПН-а Богдан Ђорђевић разговарао је са психологом и сарадником часописа Елементи Дарком Стојиловићем о „илузији извесности“. Ова илузија односи се на тенденцију људи да сматрају да је нешто апсолутно извесно, тачније, 100 посто сигурно. Живети у неизвесности је велики изазов, а Дарко ће нам на примерима полиграфа, мамографа, ДНК анализе и другим средствима објаснити да често и оне процедуре које сматрамо сасвим поузданим – могу да заварају.

Марјана Бркић је причала са новим лицем Центра за промоцију науке, Маријом Цветиновић, о коришћењу информационо-комуникационих технологија (ICT) у урбанизму. На који начин можемо да укључимо грађане  у процес урбаног планирања уз помоћ оваквих технологија? Марија је завршила докторат из области урбанизма на EPFL (Политехничка школа, Лозана) у Швајцарској.

Емисија Радио Елементи емитује се сваког последњег уторка у месецу, а све досадашње емисије могу се слушати на овом линку.

Емисију припремају и воде: Петар Лаушевић, Марјана Бркић, Ивана Смоловић и Љиљана Илић.

 

подели