(SNIMAK, 26. januar 2021.) Prvo izdanje emisije Radio Elementi u 2021. godini, na internet adresi radioaparat.com, emitovano je u novom terminu u utorak, 26. januara, u 18 časova, a ovoga utorka razgovarali smo o sveobuhvatnoj temi (ne)izvesnosti, ali i o urbanom planiranju uz pomoć novih tehnologija

Emisija Radio Elementi dobija u 2021. godini novi termin na Radioaparatu: odsad se emituje svakog poslednjeg utorka u mesecu, u 18 časova.

U prvoj ovogodišnjoj emisiji, u utorak, 26. januara, imali smo dva zanimljiva sagovornika. Naučni novinar CPN-a Bogdan Đorđević razgovarao je sa psihologom i saradnikom časopisa Elementi Darkom Stojilovićem o „iluziji izvesnosti“. Ova iluzija odnosi se na tendenciju ljudi da smatraju da je nešto apsolutno izvesno, tačnije, 100 posto sigurno. Živeti u neizvesnosti je veliki izazov, a Darko će nam na primerima poligrafa, mamografa, DNK analize i drugim sredstvima objasniti da često i one procedure koje smatramo sasvim pouzdanim – mogu da zavaraju.

Marjana Brkić je pričala sa novim licem Centra za promociju nauke, Marijom Cvetinović, o korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u urbanizmu. Na koji način možemo da uključimo građane  u proces urbanog planiranja uz pomoć ovakvih tehnologija? Marija je završila doktorat iz oblasti urbanizma na EPFL (Politehnička škola, Lozana) u Švajcarskoj.

Emisija Radio Elementi emituje se svakog poslednjeg utorka u mesecu, a sve dosadašnje emisije mogu se slušati na ovom linku.

Emisiju pripremaju i vode: Petar Laušević, Marjana Brkić, Ivana Smolović i Ljiljana Ilić.

 

podeli