(СНИМАК, 27. април 2021.) У априлском издању емисије Радио Елементи, на интернет адреси radioaparat.com,  у уторак, 27. aприла, темe су биле алгоритамска писменост и нови дигитални курсеви Фондације Петља и – математика

У априлским Радио Елементима, у уторак, 27. априла, у 18 часова, на Радиоапарату, наш гост био је Лазар Бојичић из Фондације Петља. Мисија ове фондације је повећање алгоритамске писмености у Србији. Њихова главна активност је креирање бесплатних, инрерактивних отворених образовних ресурса усаглашених са наставним програмима, са циљем да се рачунарске науке приближе свима: деци и њиховим родитељима, ученицима и њиховим наставницима, као и радозналим корисницима технологије.

Лазар је представио интердисциплинарни курс Епидемија доступан на бесплатној интернет платформи. Курс Епидемија на занимљив начин повезује средњошколска знања о феномену епидемије из угла биологије, хемије, математике и информатике, а кориснике кроз њега воде популарно писани текстови, илустрације и квизови.

Наша гошћа је била и Данијела Вучићевић, координаторка манифестације Мај месец математике (М3), која се ове година одржава јубиларни 10. пут! Данијела је поменула интересантне приче које су обележиле манифестацију током претходних година и како је, кроз мајске програме, математика постала занимљива чак и онима који су је се плашили. Поменула је математичаре који су били гости Београда, а најавила је и шта нас све чека у јубиларном месецу математике.

Емисија Радио Елементи емитује се сваког последњег уторка у месецу, а све досадашње емисије могу се слушати на овом линку.

Емисију припремају и воде: Петар Лаушевић, Марјана Бркић, Ивана Смоловић и Љиљана Илић.

 

подели