(SNIMAK, 27. april 2021.) U aprilskom izdanju emisije Radio Elementi, na internet adresi radioaparat.com,  u utorak, 27. aprila, teme su bile algoritamska pismenost i novi digitalni kursevi Fondacije Petlja i – matematika

U aprilskim Radio Elementima, u utorak, 27. aprila, u 18 časova, na Radioaparatu, naš gost bio je Lazar Bojičić iz Fondacije Petlja. Misija ove fondacije je povećanje algoritamske pismenosti u Srbiji. Njihova glavna aktivnost je kreiranje besplatnih, inreraktivnih otvorenih obrazovnih resursa usaglašenih sa nastavnim programima, sa ciljem da se računarske nauke približe svima: deci i njihovim roditeljima, učenicima i njihovim nastavnicima, kao i radoznalim korisnicima tehnologije.

Lazar je predstavio interdisciplinarni kurs Epidemija dostupan na besplatnoj internet platformi. Kurs Epidemija na zanimljiv način povezuje srednjoškolska znanja o fenomenu epidemije iz ugla biologije, hemije, matematike i informatike, a korisnike kroz njega vode popularno pisani tekstovi, ilustracije i kvizovi.

Naša gošća je bila i Danijela Vučićević, koordinatorka manifestacije Maj mesec matematike (M3), koja se ove godina održava jubilarni 10. put! Danijela je pomenula interesantne priče koje su obeležile manifestaciju tokom prethodnih godina i kako je, kroz majske programe, matematika postala zanimljiva čak i onima koji su je se plašili. Pomenula je matematičare koji su bili gosti Beograda, a najavila je i šta nas sve čeka u jubilarnom mesecu matematike.

Emisija Radio Elementi emituje se svakog poslednjeg utorka u mesecu, a sve dosadašnje emisije mogu se slušati na ovom linku.

Emisiju pripremaju i vode: Petar Laušević, Marjana Brkić, Ivana Smolović i Ljiljana Ilić.

 

podeli