(СНИМАК, 26. јануар 2020.) У првој јануарској емисији причали смо о загађењу ваздуха са климатологом Владимиром Ђурђевићем, представили нове Елементе, најавили долазак нобеловца у Београд, представили наш календар за 2020. годину… уз још занимљивих прича и поклона за слушаоце.

Прва емисија Радио Елемената у новој години емитoвана је у недељу, 26. јануара, у подне, на интернет радио-станици РадиоАпарат (radioaparat.com).

Гост јануарске емисије биo je др Владимир Ђурђевић, наш познати климатолог, професор и истраживач на Физичком факултету у Београду, на Институту за метеорологију. Са њим смо разговарали о горућем проблему у нашем граду и широм регије, загађењу ваздуха, уз неизоставну причу о климатским променама које мењају живот на нашој планети.

Емитовали смо и разговор са аустријским визуелним уметником Оливером Реслером, који је средином јануара отворио изложбу „Окупљање око олупине“ у галерији Подрум КЦБ-а, а његови радови баве се примерима грађанског активизма и темом глобалног отопљавања.

Петар Лаушевић говорио је о електрохемији: 2020. година проглашена је Годином електрохемије и у њој нас очекује низ догађаја из ове области, а Београд ће посетити прошлогодишњи добитник Нобелове награде из области хемије др Стенли Витингем.

У емисији смо представили календар Центра за промоцију науке за 2020. годину, који нас подсећа на потребу да свакодневно бринемо о својој околини.  Овај календар илустровао је Ђорђе Балмазовић из уметничке групе шкарт.

О новом броју научнопопуларног часописа Елементи и узбудљивим темама које доноси разговарали смо са Ђорђем Петровићем, научним новинаром ЦПН-а.

Најавили смо и зимски Дечји научни камп, прилику да деца активно проведу школски распуст, упознајући се на занимљив начин са науком, њеним методама и задацима.

 

Емисију уређују и воде: Марјана Бркић, Ивана Смоловић, Љиљана Илић и Петар Лаушевић.

Емисију можете слушати на овом линку.

 

подели