(SNIMAK, 26. januar 2020.) U prvoj januarskoj emisiji pričali smo o zagađenju vazduha sa klimatologom Vladimirom Đurđevićem, predstavili nove Elemente, najavili dolazak nobelovca u Beograd, predstavili naš kalendar za 2020. godinu… uz još zanimljivih priča i poklona za slušaoce.

Prva emisija Radio Elemenata u novoj godini emitovana je u nedelju, 26. januara, u podne, na internet radio-stanici RadioAparat (radioaparat.com).

Gost januarske emisije bio je dr Vladimir Đurđević, naš poznati klimatolog, profesor i istraživač na Fizičkom fakultetu u Beogradu, na Institutu za meteorologiju. Sa njim smo razgovarali o gorućem problemu u našem gradu i širom regije, zagađenju vazduha, uz neizostavnu priču o klimatskim promenama koje menjaju život na našoj planeti.

Emitovali smo i razgovor sa austrijskim vizuelnim umetnikom Oliverom Reslerom, koji je sredinom januara otvorio izložbu „Okupljanje oko olupine“ u galeriji Podrum KCB-a, a njegovi radovi bave se primerima građanskog aktivizma i temom globalnog otopljavanja.

Petar Laušević govorio je o elektrohemiji: 2020. godina proglašena je Godinom elektrohemije i u njoj nas očekuje niz događaja iz ove oblasti, a Beograd će posetiti prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade iz oblasti hemije dr Stenli Vitingem.

U emisiji smo predstavili kalendar Centra za promociju nauke za 2020. godinu, koji nas podseća na potrebu da svakodnevno brinemo o svojoj okolini.  Ovaj kalendar ilustrovao je Đorđe Balmazović iz umetničke grupe škart.

O novom broju naučnopopularnog časopisa Elementi i uzbudljivim temama koje donosi razgovarali smo sa Đorđem Petrovićem, naučnim novinarom CPN-a.

Najavili smo i zimski Dečji naučni kamp, priliku da deca aktivno provedu školski raspust, upoznajući se na zanimljiv način sa naukom, njenim metodama i zadacima.

 

Emisiju uređuju i vode: Marjana Brkić, Ivana Smolović, Ljiljana Ilić i Petar Laušević.

Emisiju možete slušati na ovom linku.

 

podeli