(CНИМАК, 23. фебруар 2021.) У фебруарском издању емисије Радио Елементи бавили смо се темом укључивања грађана у урбано планирање, али и вештачком интелигенцијом и издањем „Ванземаљски језици“

У емисији емитованој 23. фебруара на интернет радио-станици Радиоапарат (radioaparat.com), др Марјана Бркић разговарала је са проф. др Маријом Маруном, доц. др Данијелом Миловановић, и Љубицом Славковић, оснивачицама платформе за интерактивни урбанизам. Тема је била њихов пројекат Ка колаборативном управљању просторним развојем, као и питање конфликта као саставног дела планског процеса. Једна од главних тема била је важност креирања јавног простора као стуба за развој културе дијалога и дебате.

Петар Лаушевић је и у овој емисији представио приче из области преплитања уметности и науке. Његова гошћа је била др Маја Максимовић, доценткиња на Одељењу за педагогију и андрагогију Филозофског факултета у Београду, чији тренутни фокус истраживања обухвата испреплетаност образовног, активистичког и уметничког деловања. Маја је једна од ауторки пројекта AI/VI, мобилне игре, посвећеног развоју вештачке интелигенције и њеним улогама у савременом друштву.

Питањем које нас је одувек бескрајно интригирало, да ли смо сами у васиони, бави сe ново издање Центра за промоцију науке „Ванземаљски језици“ научног писца Данијела Оберахуса. О њему је причао Иван Умељић, уредник Сектора издаваштва и продукције ЦПН-а. Ако живот ван Земље постоји, како бисмо комуницирали са њим?

 

Емисија Радио Елементи емитује се сваког последњег уторка у месецу, а све досадашње емисије могу се слушати на овом линку.

Емисију припремају и воде: Петар Лаушевић, Марјана Бркић, Ивана Смоловић и Љиљана Илић.

 

 

подели