(CNIMAK, 23. februar 2021.) U februarskom izdanju emisije Radio Elementi bavili smo se temom uključivanja građana u urbano planiranje, ali i veštačkom inteligencijom i izdanjem „Vanzemaljski jezici“

U emisiji emitovanoj 23. februara na internet radio-stanici Radioaparat (radioaparat.com), dr Marjana Brkić razgovarala je sa prof. dr Marijom Marunom, doc. dr Danijelom Milovanović, i Ljubicom Slavković, osnivačicama platforme za interaktivni urbanizam. Tema je bila njihov projekat Ka kolaborativnom upravljanju prostornim razvojem, kao i pitanje konflikta kao sastavnog dela planskog procesa. Jedna od glavnih tema bila je važnost kreiranja javnog prostora kao stuba za razvoj kulture dijaloga i debate.

Petar Laušević je i u ovoj emisiji predstavio priče iz oblasti preplitanja umetnosti i nauke. Njegova gošća je bila dr Maja Maksimović, docentkinja na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, čiji trenutni fokus istraživanja obuhvata isprepletanost obrazovnog, aktivističkog i umetničkog delovanja. Maja je jedna od autorki projekta AI/VI, mobilne igre, posvećenog razvoju veštačke inteligencije i njenim ulogama u savremenom društvu.

Pitanjem koje nas je oduvek beskrajno intrigiralo, da li smo sami u vasioni, bavi se novo izdanje Centra za promociju nauke „Vanzemaljski jezici“ naučnog pisca Danijela Oberahusa. O njemu je pričao Ivan Umeljić, urednik Sektora izdavaštva i produkcije CPN-a. Ako život van Zemlje postoji, kako bismo komunicirali sa njim?

 

Emisija Radio Elementi emituje se svakog poslednjeg utorka u mesecu, a sve dosadašnje emisije mogu se slušati na ovom linku.

Emisiju pripremaju i vode: Petar Laušević, Marjana Brkić, Ivana Smolović i Ljiljana Ilić.

 

 

podeli