ШТА ЈЕ ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ?

Елементаријум је научнопопуларни портал Центра за промоцију науке. Сајт се налази на адреси www.elementarijum.rs. Специјализован за популарну науку, Елементаријум свакодневно преноси занимљивости и новости из науке, али и све значајне вести из научне заједнице. Портал прати и научнопопуларне догађаје у Србији и најављује активности Центра за промоцију науке.  Но, Елементаријум пре свега карактеришу научнопопуларни текстови који шире знање, културу науке и подстичу научну писменост. Писани на јасан, разумљив и занимљив начин, садржаји сајта обрађују теме које се тичу читаоца, објашњавајући их помоћу наукe.

АУТОРСКИ САДРЖАЈ

Елементаријум објављује искључиво оригиналне ауторске прилоге. Садржај сајта се производи у Сектору за штампану, интернет и видео продукцију Центра за промоцију науке. Мрежа аутора, грађена годинама, обухвата текстописце око Центра за промоцију науке, али и афирмисане ауторе како из медија, тако и из научних установа. Сајт не објављује научне радове, нити оригинална истраживања, већ искључиво популарне и сваком разумљиве научнопопуларне текстове. Аутори Елементаријума покушавају да задовоље високо постављене стандарде научног новинарства. 

ЧИТАЛАЧКА ПУБЛИКА

Елементаријум је портал коме се читаоци редовно враћају. Циљна група сајта су образовани грађани млађе и средње генерације који трагају за информацијом више. Покренут у јесен и зиму 2011. године, само годину дана након оснивања Центра, својим дизајном и квалитетом текста портал је врло брзо привукао пажњу публике и почео да расте. Прво је постао најпосећенији сајт у систему сајтова Центра, да би затим био запажен и на медијској сцени Србије. Више пута награђиван и биран међу 50 најбољих сајтова у Србији, Елементаријум је данас најпосећенији портал специјализован за науку у региону.

УТИЦАЈ НА МЕДИЈЕ

Елементаријум је отворен ка свима. Значајан број великих и малих домаћих интернет портала, међу којима су и Национална географија, Данас и Б92, преносе текстове који су  оригинално објављени на Елементаријуму, чиме се значајно подстиче производња и ширење вести из науке у домаћим медијима. Обиљем расположивог материјала, сајт помаже новинарима у штампаним и интернет редакцијама да лакше обраде и схвате теме које покривају. Уз то, сајт се користи и за тренинг нових генерација научних новинара који похађају Колоквијум научног новинарства ЦПН. Но, Елементаријум је пре свега намењен модерном читаоцу који жели да дубље разуме свет и задовољи своју знатижељу.

ЧАСОПИС ЕЛЕМЕНТИ

Центар за промоцију науке од 2015. године издаје и часопис Елементи, први домаћи илустровани часопис за промоцију науке. Садржај часописа је оригиналан, посебно уређиван и приређен за штампу независно од сајта. Часопис се не може читати на Елементаријуму. Међутим, часопис и портал деле исте вредности, циљеве и оквир уређивачке политике, негујући исте ауторске стандарде. Часопис наилази на изузетно добар пријем код публике. Својом актуелношћу, естетиком и пре свега, квалитетом текстова Елементи представљају јединствено специјализовано периодично издање у Србији. Но, Елементи расту на темељима које свакодневно поставља Елементаријум. 

 

ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ – Научнопопуларни портал ЦПН