O Elementarijumu

ŠTA JE ELEMENTARIJUM?

Elementarijum je naučnopopularni portal Centra za promociju nauke. Sajt se nalazi na adresi www.elementarijum.rs. Specijalizovan za popularnu nauku, Elementarijum svakodnevno prenosi zanimljivosti i novosti iz nauke, ali i sve značajne vesti iz naučne zajednice. Portal prati i naučnopopularne događaje u Srbiji i najavljuje aktivnosti Centra za promociju nauke.  No, Elementarijum pre svega karakterišu naučnopopularni tekstovi koji šire znanje, kulturu nauke i podstiču naučnu pismenost. Pisani na jasan, razumljiv i zanimljiv način, sadržaji sajta obrađuju teme koje se tiču čitaoca, objašnjavajući ih pomoću nauke.

AUTORSKI SADRŽAJ

Elementarijum objavljuje isključivo originalne autorske priloge. Sadržaj sajta se proizvodi u Sektoru za štampanu, internet i video produkciju Centra za promociju nauke. Mreža autora, građena godinama, obuhvata tekstopisce oko Centra za promociju nauke, ali i afirmisane autore kako iz medija, tako i iz naučnih ustanova. Sajt ne objavljuje naučne radove, niti originalna istraživanja, već isključivo popularne i svakom razumljive naučnopopularne tekstove. Autori Elementarijuma pokušavaju da zadovolje visoko postavljene standarde naučnog novinarstva. 

ČITALAČKA PUBLIKA

Elementarijum je portal kome se čitaoci redovno vraćaju. Ciljna grupa sajta su obrazovani građani mlađe i srednje generacije koji tragaju za informacijom više. Pokrenut u jesen i zimu 2011. godine, samo godinu dana nakon osnivanja Centra, svojim dizajnom i kvalitetom teksta portal je vrlo brzo privukao pažnju publike i počeo da raste. Prvo je postao najposećeniji sajt u sistemu sajtova Centra, da bi zatim bio zapažen i na medijskoj sceni Srbije. Više puta nagrađivan i biran među 50 najboljih sajtova u Srbiji, Elementarijum je danas najposećeniji portal specijalizovan za nauku u regionu.

UTICAJ NA MEDIJE

Elementarijum je otvoren ka svima. Značajan broj velikih i malih domaćih internet portala, među kojima su i Nacionalna geografija, Danas i B92, prenose tekstove koji su  originalno objavljeni na Elementarijumu, čime se značajno podstiče proizvodnja i širenje vesti iz nauke u domaćim medijima. Obiljem raspoloživog materijala, sajt pomaže novinarima u štampanim i internet redakcijama da lakše obrade i shvate teme koje pokrivaju. Uz to, sajt se koristi i za trening novih generacija naučnih novinara koji pohađaju Kolokvijum naučnog novinarstva CPN. No, Elementarijum je pre svega namenjen modernom čitaocu koji želi da dublje razume svet i zadovolji svoju znatiželju.

ČASOPIS ELEMENTI

Centar za promociju nauke od 2015. godine izdaje i časopis Elementi, prvi domaći ilustrovani časopis za promociju nauke. Sadržaj časopisa je originalan, posebno uređivan i priređen za štampu nezavisno od sajta. Časopis se ne može čitati na Elementarijumu. Međutim, časopis i portal dele iste vrednosti, ciljeve i okvir uređivačke politike, negujući iste autorske standarde. Časopis nailazi na izuzetno dobar prijem kod publike. Svojom aktuelnošću, estetikom i pre svega, kvalitetom tekstova Elementi predstavljaju jedinstveno specijalizovano periodično izdanje u Srbiji. No, Elementi rastu na temeljima koje svakodnevno postavlja Elementarijum. 

 

ELEMENTARIJUM – Naučnopopularni portal CPN


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs