Сазвежђе Пехар је тешко уочити, а налази се између сазвежђа Гаврана и Хидре

Фото: Wikipedia

Текст: М. Симоновић

Вечерас, око сат времена после поноћи па до свитања, астрономи и астрономи аматери на нашим просторима биће у прилици да посматрају једно од 48 Птоломејевеих сазвежђа, Пехар.

Према грчкој митологији овај пехар припадао је богу Аполону. Легенда каже да је Аполон послао гаврана да му у пехару донесе воде, али је гавран на путу наишао на дрво чије воће само што није сазрело те је сачекао неколико дана да би уживао у плодовима. 

Своје кашњење је оправдао оптуживши водену змију да му је препречила пут до извора. Аполон је прозрео лаж и сво троје је поставио на небо осудивши гаврана да читаву вечност проведе жедан поред пехара пуног воде.

Сазвежђе Пехар је без сјајнијих звезда, па га је теже уочити, а налази се између сазвежђа Гаврана и Хидре. У њему се налазе и објекти дубоког неба, четири спиралне галаксије невидљиве голим оком. 

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели