Sazvežđe Pehar je teško uočiti, a nalazi se između sazvežđa Gavrana i Hidre

Foto: Wikipedia

Tekst: M. Simonović

Večeras, oko sat vremena posle ponoći pa do svitanja, astronomi i astronomi amateri na našim prostorima biće u prilici da posmatraju jedno od 48 Ptolomejeveih sazvežđa, Pehar.

Prema grčkoj mitologiji ovaj pehar pripadao je bogu Apolonu. Legenda kaže da je Apolon poslao gavrana da mu u peharu donese vode, ali je gavran na putu naišao na drvo čije voće samo što nije sazrelo te je sačekao nekoliko dana da bi uživao u plodovima. 

Svoje kašnjenje je opravdao optuživši vodenu zmiju da mu je preprečila put do izvora. Apolon je prozreo laž i svo troje je postavio na nebo osudivši gavrana da čitavu večnost provede žedan pored pehara punog vode.

Sazvežđe Pehar je bez sjajnijih zvezda, pa ga je teže uočiti, a nalazi se između sazvežđa Gavrana i Hidre. U njemu se nalaze i objekti dubokog neba, četiri spiralne galaksije nevidljive golim okom. 

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

podeli