Уз сазвежђе Кочијаш везује се прича о Ерихтонију, митском краљу Атине

Фото: Wikipedia

Текст: Д. Вујић

Вечерас ће одмах по заласку сунца, високо изнад североисточног хоризонта, бити видљиво сазвежђе Кочијаш. Уз ово сазвежђе везује се мит о Ерхитонију, митском краљу Атине, односно сину Хефеста и Мајке Геје. Хефест, који је био заљубљен у Атину, након неколико одбијања покушао је да је нападне што је навело Атину да га прободе копљем у самоодбрани. Овом приликом Хефестово семе се расуло по земљи и оплодило ју је. Као последица овог следа догађаја Мајка Геја је родила Ерихтонија, који је био полу човек полу змија. 

Атина је однеговала младог Ерихтонија у свом храму, а он је постао мудар наследивши дар за проналазаштво од свог оца, измуео је четворопрежне двоколице које су му помагале у сакривању свог змијског дела тела (уместо ногу имао је змијски реп). 

Други мит који се везује за ово сазвежђе је мит о Хиполиту, сину Тезеја и Антиопе. Хиполит је био посвећен богињи Артемиди, и као такав бринуо је о дивљачи и избегавао да једе месо. Након што је стасао, његова маћеха Федра се заљубила у њега. Хиполит ју је одбио што је разбеснело Федру која је ради освете оптужила младића да је оскрнавио Тезејеву брачну постељу и тиме изазвала његов гнев. Федра је убијена, а Хиполит прогнан и током одласка на двоколицама убио га је Посејдон.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели