На данашњи дан 1964. године летелица Ренџер 7 је направила фотографије површине Месеца

Фото: Universe Today

Текст: В. Радоичић

Ренџер 7 је прва америчка летелица која је 31. јула 1964. године направила фотографије површине Месеца из непосредне близине. Технолошко надметање између Америке и Совјетског Савеза је било у пуном јеку шездесетих година прошлог века. Циљ ове трке било је слетање на Месец пре свог противника у Хладном рату.

Како би Американци успешно слетели на Месец, морали су да знају какви их теренски услови чекају. При самом посматрању Месечевог терена телескопом било је јасно да његова површина обилује кратерима. Да би НАСА научници нашли безбедну и равну област која је погодна за слетање, морали су некако да набаве детаљне и квалитетне фотографије Месеца, па је зато 1961. године покренут програм Ренџер.

Тек после шест неуспешних мисија и после читаве три године амерички научници су успели да дођу до првих фотографија Земљиног сателита изблиза. Ишавши стопама њиховог претходника, Ренџер 8 и 9 су помогли научницима да се увере у безбедност Месечевог терена како би све кулумнирало првим кораком Нила Армстронга на Месецу.

Ренџер 7 је у последњих седамнаест минута свог лета направио више од 4300 фотографија да би потом уз аплауз и велику радост НАСА тима успешно завршио своју мисију срушивши се у регију на Месецу звану Mare Cognitum.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели