Na današnji dan 1964. godine letelica Rendžer 7 je napravila fotografije površine Meseca

Foto: Universe Today

Tekst: V. Radoičić

Rendžer 7 je prva američka letelica koja je 31. jula 1964. godine napravila fotografije površine Meseca iz neposredne blizine. Tehnološko nadmetanje između Amerike i Sovjetskog Saveza je bilo u punom jeku šezdesetih godina prošlog veka. Cilj ove trke bilo je sletanje na Mesec pre svog protivnika u Hladnom ratu.

Kako bi Amerikanci uspešno sleteli na Mesec, morali su da znaju kakvi ih terenski uslovi čekaju. Pri samom posmatranju Mesečevog terena teleskopom bilo je jasno da njegova površina obiluje kraterima. Da bi NASA naučnici našli bezbednu i ravnu oblast koja je pogodna za sletanje, morali su nekako da nabave detaljne i kvalitetne fotografije Meseca, pa je zato 1961. godine pokrenut program Rendžer.

Tek posle šest neuspešnih misija i posle čitave tri godine američki naučnici su uspeli da dođu do prvih fotografija Zemljinog satelita izbliza. Išavši stopama njihovog prethodnika, Rendžer 8 i 9 su pomogli naučnicima da se uvere u bezbednost Mesečevog terena kako bi sve kulumniralo prvim korakom Nila Armstronga na Mesecu.

Rendžer 7 je u poslednjih sedamnaest minuta svog leta napravio više od 4300 fotografija da bi potom uz aplauz i veliku radost NASA tima uspešno završio svoju misiju srušivši se u regiju na Mesecu zvanu Mare Cognitum.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

podeli