На данашњи дан 1911. године рођен је Гроте Ребер, пионир радио-астрономије

Фото: Wikimedia

Текст: В. Гломазић

Данас се навршава 106 година од рођења Гротеа Ребера, пионира радио-астрономије. Ребер је постао познат тако што је 1937. године у дворишту породичне куће у граду Витону код Чикага направио радио-телескоп који се састојао од металног параболоида пречника девет метара и антене која се налазила осам метара изнад параболоида.

У први мах резултати су изостали јер пријемник који је радио на фреквенцији од 3300 MHz није успевао да детектује сигнале из свемира. Смањењем фреквенције на 160 MHz Реберов труд се исплатио. Помоћу овог уређаја Ребер је израдио прву радио-карту неба, а занимљивост је да никад није успео да искорени сумњу комшија који су били убеђени да овај џиновски уређај служи за стварање кише.

Ребер је добитних бројних признања и награда. По њему је један астероид добио име а такође и музеј на Тасманији где је преминуо 2002. свега два дана пре свог 91-ог рођендана.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели