Na današnji dan 1911. godine rođen je Grote Reber, pionir radio-astronomije

Foto: Wikimedia

Tekst: V. Glomazić

Danas se navršava 106 godina od rođenja Grotea Rebera, pionira radio-astronomije. Reber je postao poznat tako što je 1937. godine u dvorištu porodične kuće u gradu Vitonu kod Čikaga napravio radio-teleskop koji se sastojao od metalnog paraboloida prečnika devet metara i antene koja se nalazila osam metara iznad paraboloida.

U prvi mah rezultati su izostali jer prijemnik koji je radio na frekvenciji od 3300 MHz nije uspevao da detektuje signale iz svemira. Smanjenjem frekvencije na 160 MHz Reberov trud se isplatio. Pomoću ovog uređaja Reber je izradio prvu radio-kartu neba, a zanimljivost je da nikad nije uspeo da iskoreni sumnju komšija koji su bili ubeđeni da ovaj džinovski uređaj služi za stvaranje kiše.

Reber je dobitnih brojnih priznanja i nagrada. Po njemu je jedan asteroid dobio ime a takođe i muzej na Tasmaniji gde je preminuo 2002. svega dva dana pre svog 91-og rođendana.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

podeli