Међународнa недељa науке

Светски дани у Србији

7- 13. новембар Ове године, Србија се први пут укључила у обележавање УНЕСКО празника Светског дана и Међународне недеље науке и мира

 

 

Ове године, од 7. до 13. новембра, Србија се први пут укључила у обележавање Међународне недеље науке и мира, коју је УНЕСКО установио пре две и по деценије. Овим поводом планирано је више догађаја, као и обележавање 10. новембра, Светског дана науке.

Обележавање Међународне недеље науке и мира у Србији је покренуо Центар за промоцију науке, недавно основана републичка институција, надлежна за све послове промоције и популаризације науке. Центар је за ову прилику организовао низ манифестација којима ће се у широј јавности промовисати наука, али и идеје „Зеленог друштва“, које ће ове године бити главна тема. Светски дан науке се сваке године обележава 10. новембра, а датум је установила Генерална конференција УНЕСКО-a.

„Центар за промоцију науке се придружио акцији пруживши подршку иницијативама које за циљ имају подизање профила науке међу младима“, каже Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке. „Прослава Светског дана науке 2011. године у целом свету се организује поводом Самита Рио+20, па су и наше активности усмерене на афирмацију свести о животној средини и значају те теме у контексту нових научних истраживања”.

Тема овогодишње међународне недеље науке и мира, али и Свестког дана науке је „Зелено друштво“, чије су три главне одлике: правичност, инклузивност и партиципација. ЦПН ће својим активностима на промоцији науке сада и Србију укључити у овај међународни покрет за премошћавање јаза између науке и друштва

У духу већег умрежавања научних институција ка заједничком циљу, ЦПН, у среду 9. новембра, у сарадњи са Физичким факултетом Универзитета у Београду, организовао је конференцију Физика уживо, намењену надареним средњошколцима.

У четвртак, 10. новембра, у Ботаничкој башти „Јевремовац“, са Биолошким факултетом покреће акцију о значају „Зеленог друштва“, у којој су учествовали и еко мускатери који су, између осталог објашњавали и Зашто је лишће пожутело.  Поред тога, у суботу, 12. новембра, у 20 часова у сарадњи са БЕУМ-ом представиће се млади научни тимови из разних европских земаља. (Погледајте детаљну сатницу догађаја)

Организација оваквих догађаја у будућности ће бити редовна пракса. Центар је део стратешког програма развоја Србије као економије знања, у којој иновативност и повезаност представљају кључне ресурсе. Ове, 2011. године, ЦПН је већ обележио још један значајан датум, 10. јул, дан рођења Николе Тесле, који је одлуком Владе Србије установљен као национални Дан науке. L

Истражите даље!

  • Више о Зеленом друштву и мотивима обележавања УНЕСКО дана погледајте овде.
  • Више о програму и активностима које је ЦПН организовао током Међународне недеље науке и мира погледајте овде.
  • Више о централној манифестацији, 10. новембра, у Ботаничкој башти погледајте овде.
  • Више о манифестацији Физика уживо, пгледајте овде.
  • Погледајте и преузмите оригинални постер манифестације.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs