Научни круг

Светски дан науке за мир и развој

Светски дан науке за мир и развој обележава се сваког 10. новембра и указује на значајну улогу науке у друштву, као и на неопходност укључивања шире јавности у дебате о значајним проблемима у области науке

 

Фото: Unsplash / Ousa Chea

Текст: Богдан Ђорђевић

Ове године, када се свет суочава са пандемијом ковида-19, фокус Светског дана науке за мир и развој је на „Науци за и са друштвом у суочавању са глобалном пандемијом“ (Science for and with Society in dealing with the global pandemic).

Током незапамћене здравствене кризе, УНЕСКО настоји да науку приближи друштву и оснажи међународну сарадњу која је сада неопходна. Из перспективе науке, одговор који УНЕСКО даје структуриран је око три главне тачке: промовисања међународне научне сарадње, обезбеђивања приступа води и подршке еколошкој обнови.

УНЕСКО Светски дан науке за мир и развој обележава организовањем онлајн форума на тему „Наука за и са друштвом у суочавању са глобалном пандемијом“.

Дискусији се можете прикључити употребом хаштега #ScienceDay.

Овај дан првенствено указује на значај науке у свакодневном животу. Повезивањем науке и друштва, Светски дан науке за мир и развој има циљ да грађане упозна са новим научним достигнућима. Ово је дан који нуди прилику за мобилизацију свих релевантних актера за ову тему – од владиних званичника, преко медија, па до ученика у школама.

 

Кратка историја

Светски дан науке је датум који је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. УНЕСКО је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 10. новембра 2002. године. На прослави су учествовали различити партнери, попут владиних, међувладиних и невладиних организација, националних комисија УНЕСКО-а, научних и истраживачких институција, струковних удружења, медија и школа.

Сматрало се да је то прилика да се сваке године изнова потврди посвећеност постизању циљева прокламованих у Декларацији о науци и употреби научног знања и да се испрате препоруке из Научне агенде: Оквир за акцију.

Установљење Светског дана науке за мир и развој помогао је да се покрену многи конкретни пројекти и програми за финансирања науке широм света. Такође, то је додатно подстакло сарадњу између научника који живе у регионима у којима букте сукоби – један од примера је стварање Израелско-палестинске научне организације (ИПСО), коју подржава УНЕСКО.

Идеја Светског дана науке за мир и развој јесте да истакне значај улоге науке и научника у стварању одрживих друштава, као и о неопходности да се грађани више укључе у научне процесе и више информишу о научним истраживањима.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs