Научни круг

Српски математичари на научном скупу у Немачкој

Србија је ове године на светском скупу математичара у Хајделбергу имала чак три представника

 

Фото: HLF19 © HLFF/Flemming

 

Текст: Анђела Мрђа

Сваке године, крајем септембра, мали универзитетски град на западу Немачке, Хајделберг, постаје светски центар математике и рачунарства. Поред највећих светских имена из поменутих области, Србија је ове године имала чак три представника: математичаре Драгану Радојичић, Бојану Пантић и Ђорђа Баралића и први пут од оснивања, медијског представника, научну новинарку Центра за промоцију науке. Ово је уједно и највећи број представника наше земље у историји Форума.

Под окриљем сада већ традиционалне манифестације, Heidelberg Laureate Forum, добитници „Филдсове медаље“ познате још и као математичка Нобелова награда и „Тјурингове награде“ која у области рачунарства такође представља пандан „Нобелу“, састају се са 200 одабраних младих истраживача, доктораната и студената из целог света. Током читаве недеље испуњене предавањима, панелима, радионицама и најразноврснијим друштвеним дешавањима, истраживачи стипендисти имају изванредну прилику да се упознају са научницима који су из њихових области истраживања добили највиша светска признања.

Ове године, поред великог броја лауреата заслужних за развој паметних кућа, система ауто-пилота, алгоритама, алгебарске геометрије, вештачке интелигенције и пионира из области Дубоког учења (Deep learning), међу званицама се нашао и амерички информатичар, Винтон Серф, један од учесника изградње специфичне структуре интернета и TCP/IP протокола, познат још и као „отац интернета“.

Фото: HLF19 © HLFF_Mueck

„Једна од најлепших успомена коју носим са Форума и коју ћу сигурно памтити цео живот су разговори и време проведено са Винтоном Серфом. Од њега сам добила јако вредне савете, чак смо заједно решавали неколико математичких проблема из моје области. Разговори са њим су ми дали ветар у леђа. И не само мени, његова непосредност, отвореност и заинтересованост за рад младих истраживача ме је изузетно изненадила. Била ми је велика част да будем у друштву тако великог научника, човека који је својим радом променио животе људи на читавој планети“ , рекла је за Елементаријум докторанткиња Драгана Радојичић са Техничког факултета у Бечу.

Поред лауреата који су се у оквиру својих истраживачких области увелико истакли и уврстили међу најзначајнија светска имена, неколицини младих истраживача такође је пружена прилика да пред међународном публиком представе свој истраживачки рад. Ове године, међу шест изабраних кандидата, нашли су се Драгана Радојичић и Ђорђе Баралић.

„Имао сам велику част да одржим радионицу за младе истраживаче у оквиру званичног дела научног програма Heidelberg Laureate Fourm-а. Тема су били Полимати и будућност сарадње у математици. Разговарали смо о могућностима рађења математичких истраживања „онлајн“, тако што би сваки учесник путем блога могао да изнесе своје мишљење. Размотрили смо све добре и лоше стране оваквог приступа као и могућност његове примене у мултидисциплинарним истраживањима и популаризацији науке“, рекао је Ђорђе Баралић, научни сарадник Математичког института САНУ у Београду.

Фото: HLF19 © HLFF

Фото: HLF19 © HLFF

Једна од најмлађих учесница Форума, Бојана Пантић, студенткиња Природно-математичког факултета у Новом Саду, осим својим радом на тему Теоријa модела са примесама дискретне математике и теоријa графова, Србију је представила традиционалном ношњом у којој се појавила на Баварској вечери. „На дан када се одржавало Баварско вече, дошла сам у српској народној ношњи, тачније шумадијској. На тај начин сам желела да проширим визију о српској култури и традицији. Приметно је било, на моје изненађење, колико је фантастичан утисак то оставило на све присутне”, рекла је Бојана Пантић.

Бојани је ово била прва година учешћа на Heidelberg Laureate Fourm у, препуна утисака, у разговору за Елементаријум преноси своје искуство: „HLF ће ми сигурно остати дубоко урезан у сећању као један од најдивнијих научних скупова на ком сам имала прилику да преиспитам и утврдим своје професионалне циљеве, покупим драгоцене информације и искуства највећих умова данашњице и спријатељим се са младим истраживачима широм света. HLF је и много више од тога, но њега треба доживети, због тога саветујем свим младим колегама, математичарима и информатичарима, да се пријаве на неки од наредних Форума.“

Најзад, посредством креативног рада докторанткиње Драгане Радојичић, Србија је постала прва европска земља која се прикључила Међукултуралном научно-уметничком пројекту „Magritte Meets Science“.

„Колега Демиан Гос, аргентинско-немачки математичар, дошао је ове године на Форум у својству новинара са сјајном идејом да истраживачи кроз цртеже, инспирисане радом чувеног белгијског сликара Ренеа Магрита, прикажу на апстрактан и контрадикторан начин своје истраживање. С обзиром да сам се пројекту прикључила мало касније, односно током самог Форума, свој рад сам цртала на броду током организованог разгледања града. Међутим, испало је одлично јер сам се потпуно опустила и успела да изађем из своје струке што ми је помогло да оно што радим пренесем на уметност. Идеја је да наставимо са пројектом, проширимо га на још земаља и представимо и на другим научним конференцијама јер је одличан начин за промоције науке и приближавање математике широкој публици”, објашњава Драгана. Немачки научно-популарни портал Spektrum.de недавно је објавио и чланак са радовима младих истраживача који је могуће видети овде.

Фото: Demian Goos

Наредни Heidelberg Laureate Fourm одржаће се у септембру 2020. године када ће се највећи светски математичари и информатичари поново окупити како би своје знање и искуство пренели новој генерацији младих истраживача. Почетак пријава за учешће могуће је пратити на сајту.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs