Srbija je ove godine na svetskom skupu matematičara u Hajdelbergu imala čak tri predstavnika

 

Foto: HLF19 © HLFF/Flemming

 

Tekst: Anđela Mrđa

Svake godine, krajem septembra, mali univerzitetski grad na zapadu Nemačke, Hajdelberg, postaje svetski centar matematike i računarstva. Pored najvećih svetskih imena iz pomenutih oblasti, Srbija je ove godine imala čak tri predstavnika: matematičare Draganu Radojičić, Bojanu Pantić i Đorđa Baralića i prvi put od osnivanja, medijskog predstavnika, naučnu novinarku Centra za promociju nauke. Ovo je ujedno i najveći broj predstavnika naše zemlje u istoriji Foruma.

Pod okriljem sada već tradicionalne manifestacije, Heidelberg Laureate Forum, dobitnici „Fildsove medalje“ poznate još i kao matematička Nobelova nagrada i „Tjuringove nagrade“ koja u oblasti računarstva takođe predstavlja pandan „Nobelu“, sastaju se sa 200 odabranih mladih istraživača, doktoranata i studenata iz celog sveta. Tokom čitave nedelje ispunjene predavanjima, panelima, radionicama i najraznovrsnijim društvenim dešavanjima, istraživači stipendisti imaju izvanrednu priliku da se upoznaju sa naučnicima koji su iz njihovih oblasti istraživanja dobili najviša svetska priznanja.

Ove godine, pored velikog broja laureata zaslužnih za razvoj pametnih kuća, sistema auto-pilota, algoritama, algebarske geometrije, veštačke inteligencije i pionira iz oblasti Dubokog učenja (Deep learning), među zvanicama se našao i američki informatičar, Vinton Serf, jedan od učesnika izgradnje specifične strukture interneta i TCP/IP protokola, poznat još i kao „otac interneta“.

Foto: HLF19 © HLFF_Mueck

„Jedna od najlepših uspomena koju nosim sa Foruma i koju ću sigurno pamtiti ceo život su razgovori i vreme provedeno sa Vintonom Serfom. Od njega sam dobila jako vredne savete, čak smo zajedno rešavali nekoliko matematičkih problema iz moje oblasti. Razgovori sa njim su mi dali vetar u leđa. I ne samo meni, njegova neposrednost, otvorenost i zainteresovanost za rad mladih istraživača me je izuzetno iznenadila. Bila mi je velika čast da budem u društvu tako velikog naučnika, čoveka koji je svojim radom promenio živote ljudi na čitavoj planeti“ , rekla je za Elementarijum doktorantkinja Dragana Radojičić sa Tehničkog fakulteta u Beču.

Pored laureata koji su se u okviru svojih istraživačkih oblasti uveliko istakli i uvrstili među najznačajnija svetska imena, nekolicini mladih istraživača takođe je pružena prilika da pred međunarodnom publikom predstave svoj istraživački rad. Ove godine, među šest izabranih kandidata, našli su se Dragana Radojičić i Đorđe Baralić.

„Imao sam veliku čast da održim radionicu za mlade istraživače u okviru zvaničnog dela naučnog programa Heidelberg Laureate Fourm-a. Tema su bili Polimati i budućnost saradnje u matematici. Razgovarali smo o mogućnostima rađenja matematičkih istraživanja „onlajn“, tako što bi svaki učesnik putem bloga mogao da iznese svoje mišljenje. Razmotrili smo sve dobre i loše strane ovakvog pristupa kao i mogućnost njegove primene u multidisciplinarnim istraživanjima i popularizaciji nauke“, rekao je Đorđe Baralić, naučni saradnik Matematičkog instituta SANU u Beogradu.

Foto: HLF19 © HLFF

Foto: HLF19 © HLFF

Jedna od najmlađih učesnica Foruma, Bojana Pantić, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, osim svojim radom na temu Teorija modela sa primesama diskretne matematike i teorija grafova, Srbiju je predstavila tradicionalnom nošnjom u kojoj se pojavila na Bavarskoj večeri. „Na dan kada se održavalo Bavarsko veče, došla sam u srpskoj narodnoj nošnji, tačnije šumadijskoj. Na taj način sam želela da proširim viziju o srpskoj kulturi i tradiciji. Primetno je bilo, na moje iznenađenje, koliko je fantastičan utisak to ostavilo na sve prisutne”, rekla je Bojana Pantić.

Bojani je ovo bila prva godina učešća na Heidelberg Laureate Fourm u, prepuna utisaka, u razgovoru za Elementarijum prenosi svoje iskustvo: „HLF će mi sigurno ostati duboko urezan u sećanju kao jedan od najdivnijih naučnih skupova na kom sam imala priliku da preispitam i utvrdim svoje profesionalne ciljeve, pokupim dragocene informacije i iskustva najvećih umova današnjice i sprijateljim se sa mladim istraživačima širom sveta. HLF je i mnogo više od toga, no njega treba doživeti, zbog toga savetujem svim mladim kolegama, matematičarima i informatičarima, da se prijave na neki od narednih Foruma.“

Najzad, posredstvom kreativnog rada doktorantkinje Dragane Radojičić, Srbija je postala prva evropska zemlja koja se priključila Međukulturalnom naučno-umetničkom projektu „Magritte Meets Science“.

„Kolega Demian Gos, argentinsko-nemački matematičar, došao je ove godine na Forum u svojstvu novinara sa sjajnom idejom da istraživači kroz crteže, inspirisane radom čuvenog belgijskog slikara Renea Magrita, prikažu na apstraktan i kontradiktoran način svoje istraživanje. S obzirom da sam se projektu priključila malo kasnije, odnosno tokom samog Foruma, svoj rad sam crtala na brodu tokom organizovanog razgledanja grada. Međutim, ispalo je odlično jer sam se potpuno opustila i uspela da izađem iz svoje struke što mi je pomoglo da ono što radim prenesem na umetnost. Ideja je da nastavimo sa projektom, proširimo ga na još zemalja i predstavimo i na drugim naučnim konferencijama jer je odličan način za promocije nauke i približavanje matematike širokoj publici”, objašnjava Dragana. Nemački naučno-popularni portal Spektrum.de nedavno je objavio i članak sa radovima mladih istraživača koji je moguće videti ovde.

Foto: Demian Goos

Naredni Heidelberg Laureate Fourm održaće se u septembru 2020. godine kada će se najveći svetski matematičari i informatičari ponovo okupiti kako bi svoje znanje i iskustvo preneli novoj generaciji mladih istraživača. Početak prijava za učešće moguće je pratiti na sajtu.

 

podeli