изложбе

„Шах – MAРС“

У Галерији науке и технике САНУ, 3. септембра, у 19 часова, биће отворена изложба „Шах – MAРС“, посвећена приказу и преносу шаховске игре

Свечано отварање изложбе  „Шах – MAРС“, аутора Андра Мошића и Саше Шепеца, у организацији Музеја науке и технике у Београду, биће одржано 3. септембра у Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2.  

Поставка, која ће бити смештена у Музеју до 24. септембра, посвећена је приказу и преносу шаховске игре у разним контекстима и путем различитих медија.

Централни експонат изложбе је аутоматски шаховски систем „МАРС“, који је 1977. године конструисао инжењер електротехнике и шаховски заљубљеник Андро Мошић. Том приликом ће бити приказан историјат и технички изазови развоја овог система, као и битни догађаји у шаховском спорту тога времена.

Систем „МАРС“ (MARS – Multifunctional Automatic Running Chess System) аутоматски у реалном времену на великом семафору приказује одигране потезе. Тиме омогућава живо праћење шаховских партија од стране публике, као и њихових снимања. До краја прошлог века био је један од најнапреднијих шаховских семафорских система и успешно је коришћен на великим светским и домаћим такмичењима и шаховским олимпијадама.

Коришћен је у мечу Корчној–Спаски, у Дому синдиката 1977. године у Београду, у Москви у мечу за светског првака Карпов–Каспаров 1985. године, у Техерану 2000. године у финалу Светског првенства ФИДЕ у мечу Ананд–Широв и у многим другим чувеним шаховским партијама.

Осим бројних предавања, пријатељских мечева и дружења шахиста, истиче се презентација коју ће др Владан Вучковић, професор на Електронском факултету у Нишу, одржати у циљу представљања програма Achilles.

Изложбу ће отворити велемајстор др Алиса Марић.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs