НАГРАДЕ

Прва жена добитница Филдсове медаље

Добитница најпрестижније награде из области математике за 2014. годину је Маријам Мирзакани са Универзитета Стенфорд

Маријам Мирзакани је прва жена која је добила Филдсову медаљу, познату и као „Нобелова награда за математику“, будући да је математика једна од ретких области за коју се Нобел не може добити. 

Добитница овогодишње најпрестижније награде на свету из области математике је професорка на Универзитету Стенфорд. Рођена је у Техерану, Иран, а као девојчица је маштала о томе да постане писац, све док јој решавање математичких проблема није постало омиљена игра.

Мирзакани је постала позната на међународној математичкој сцени као тинејџерка, када је добила две златне медаље заредом на Међународној математичкој олимпијади (1994. и 1995. године). Ове године, она је награђена за свој допринос на тему симетрије закривљених површина.

Докторирала је на Универзитету Харвард. Поседује изузетно знање различитих математичких техника, а у свом раду користи принципе неколико поља доводећи на нов ниво резултате у области топологије мањег броја димензија.

Филдсова медаља први пут је предложена 1924. на Међународном конгресу математичара у Торонту и додељује се сваке четврте године. Филдсова медаља највеће је научно признање из области математике. Медаља се израђује од злата и на њој је утиснут профил чувеног античког математичара Архимеда (287–212 п.н.е.).

На медаљи је на латинском језику исписан и чувени Архимедов цитат:Transire suum pectus mundoque potiri (прим. прев. Уздигни се изнад себе и схвати свет). На полеђини се налази натпис Congregati ex toto orbe mathematici ob scripta insignia tribuere (прим. прев. Математичарима целог света одаје се признање за изузетан рад).

Истражите више о Маријам Мирзакани.

Истражите више о Филдсовој медаљи.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs