научни круг

Предавање Софије Стефановић у Винчи

Прва добитница ERC гранта у Србији др Софија Стефановић у петак 23. јуна одржаће предавање на археолошком налазишту Винчa. Пријаве су у току

Прва добитница ERC гранта у Србији др Софија Стефановић у петак 23. јуна у 12 часова одржаће предавање на археолошком локалитету у Винчи. Предавање је затвореног типа и намењено је  студентима основних, мастер или докторских студија. Пријаве су отворене  до 21. јуна у 17 часова или до попуњавања капацитета. Биће организован превоз до локалитета у Винчи и назад.

Др  Софија Стефановић, руководилац ERC  пројекта BIRTH, говориће о праисторисјком порођају и бебама, колико дуго су дојене и чиме су храњене.  Она ће говорити и о значају који су у одгоју деце имале праисторијске баке и тетке. Назив предавања је “Праисторијско мајчинство” и трајаће сат времена.

Предавању др Софије Стефанови претходиће уводно предавање Кристине Пенезић у истраживачице такође укључене у ERC  пројекат BIRTH. Она ће  поделити своја искуства која је стекла током рада на овом европском пројекту. Такође ће детаљније представити свакодневни живот у праисторији на локалитету Винча: како су становници Винче живели, чиме су се хранили, како су ловили, припремали храну и играли се, како је изгледало насеље и његова околина око 5000. године пре нове ере. Вођење ће трајати сат времена, са почетком у 11 часова.

Предавање се организује под окриљем пројекта ERC=Science2 а у сарадњи са Центром за промоцију науке. Овај пројекат, финансиран из програма Хоризонт 2020 има за циљ да промовише истраживања за која је додељен престижни ERC грант Европског истраживачког савета. Осим тога, пројекат жели да укаже на значај и утицаја који ова истраживања имају на развој нашег друштва.

Пријавите се за предавање Софије Стефановић путем овог линка.

Пројекат BIRTH

Пројекат BIRTH ће понудити прве биолошке доказе о еволуцији фертилитета.Човек је читаву еволуцију провео на демографском минимуму и тек је у неолиту доживео демографски пораст, без чега не би било цивилизације. Између осталог, Др Стефановић и њен тим баве се испитивањем налаза људских зуба из праисторијског периода и проучавањем такозваних инкрементних линија у зубном цементу, од којих свака одговара једној години живота. Анализом ових линија, тим окупљен око пројекта BIRTH ће добити статистику порођаја код неолитских жена и тако утврдити зашто се људска популација у овом добу умногостручила.

Истражите више о пројекту BIRTH.

Истражите више о 3Д моделима развијаним у оквиру BIRTH пројекта. 

Истражите више о  пројекту ERC=Science2

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs