Prva dobitnica ERC granta u Srbiji dr Sofija Stefanović u petak 23. juna održaće predavanje na arheološkom nalazištu Vinča. Prijave su u toku

Prva dobitnica ERC granta u Srbiji dr Sofija Stefanović u petak 23. juna u 12 časova održaće predavanje na arheološkom lokalitetu u Vinči. Predavanje je zatvorenog tipa i namenjeno je  studentima osnovnih, master ili doktorskih studija. Prijave su otvorene  do 21. juna u 17 časova ili do popunjavanja kapaciteta. Biće organizovan prevoz do lokaliteta u Vinči i nazad.

Dr  Sofija Stefanović, rukovodilac ERC  projekta BIRTH, govoriće o praistorisjkom porođaju i bebama, koliko dugo su dojene i čime su hranjene.  Ona će govoriti i o značaju koji su u odgoju dece imale praistorijske bake i tetke. Naziv predavanja je “Praistorijsko majčinstvo” i trajaće sat vremena.

Predavanju dr Sofije Stefanovi prethodiće uvodno predavanje Kristine Penezić u istraživačice takođe uključene u ERC  projekat BIRTH. Ona će  podeliti svoja iskustva koja je stekla tokom rada na ovom evropskom projektu. Takođe će detaljnije predstaviti svakodnevni život u praistoriji na lokalitetu Vinča: kako su stanovnici Vinče živeli, čime su se hranili, kako su lovili, pripremali hranu i igrali se, kako je izgledalo naselje i njegova okolina oko 5000. godine pre nove ere. Vođenje će trajati sat vremena, sa početkom u 11 časova.

Predavanje se organizuje pod okriljem projekta ERC=Science2 a u saradnji sa Centrom za promociju nauke. Ovaj projekat, finansiran iz programa Horizont 2020 ima za cilj da promoviše istraživanja za koja je dodeljen prestižni ERC grant Evropskog istraživačkog saveta. Osim toga, projekat želi da ukaže na značaj i uticaja koji ova istraživanja imaju na razvoj našeg društva.

Prijavite se za predavanje Sofije Stefanović putem ovog linka.

Projekat BIRTH

Projekat BIRTH će ponuditi prve biološke dokaze o evoluciji fertiliteta.Čovek je čitavu evoluciju proveo na demografskom minimumu i tek je u neolitu doživeo demografski porast, bez čega ne bi bilo civilizacije. Između ostalog, Dr Stefanović i njen tim bave se ispitivanjem nalaza ljudskih zuba iz praistorijskog perioda i proučavanjem takozvanih inkrementnih linija u zubnom cementu, od kojih svaka odgovara jednoj godini života. Analizom ovih linija, tim okupljen oko projekta BIRTH će dobiti statistiku porođaja kod neolitskih žena i tako utvrditi zašto se ljudska populacija u ovom dobu umnogostručila.

Istražite više o projektu BIRTH.

Istražite više o 3D modelima razvijanim u okviru BIRTH projekta. 

Istražite više o  projektu ERC=Science2

podeli