ИЗЛОЖБЕ

Изложба о животу Рома у Београду

У Галерији науке и технике САНУ у априлу ће бити отворена изложба о животу и обичајима Рома у Београду између два рата

Од 7. до 29. априла, у Галерији науке и технике САНУ, биће отоврена изложба „Живот на ивици. Становање београдских Рома 1919–1941“, аутора Злате Вуксановић-Мацуре и Владимира Мацуре. Организатор ове изложбе је Одбор САНУ за проучавање живота и обичаја Рома.

Изложба приказује научно аргументоване чињенице о условима становања Рома у међуратном Београду, а на њој је представљена стамбена ситуација Рома који су живели у неколико најпознатијих сиротињских насеља – Јатаган мала, Пиштољ мала, Маринкова бара или насеље Орловска на Чубури.

Поставка обухвата богат архивски материјал, од планова и карата, преко фотографија и цртежа до службених преписки и личних писама. Изложбени материјал највећим делом потиче из Историјског архива Београда, Музеја града Београда, Етнографског музеја у Београду и Народне библиотеке Србије. Део фотографија је уступио Милош Јуришић из своје значајне колекције о Београду.

Подлога изложбе и извор дела изложбеног материјала је књига др Злате Вуксановић Мацуре „Живот на ивици: становање сиротиње у Београду 1919–1941“. Поставка у Галерији науке и технике САНУ је део ширих активности поводом обележавања 8. априла, Међународног дана Рома.

Осим изложбе, у ГНТ САНУ биће организован и пратећи програм у виду циклуса од шест стручних предавања и округлог стола.

Истражите више о овој изложби.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs