Међународни пројекти

„Хипатија“ и родна равноправност у науци

Нови пројекат Европске уније „Хипатија“, тежи успостављању родне равноправности у науци кроз активности за девојчице од 13 до 18 година

„Хипатија“ је трогодишњи пројекат Европске уније у оквиру Хоризонта 2020, који ће трајати до јула 2018. године, са циљем да подстакне девојчице да се баве науком. Координатор пројекта је холандски научни центар Немо, а Центар за промоцију науке је један од десет партнера.

Активности у оквиру пројекта „Хипатија“ намењене су девојчицама од 13 до 18 година и одржаваће се у 14 европских земаља. Млади ће у школи, научним центрима и музејима имати прилику да упознају науку на родно равноправан начин, што им може помоћи при избору будућег занимања.

Наиме, истраживања показују да избор за усавршавањем у природним наукама није полно избалансиран и да млади у Европи нису довољно упознати са каријерама у науци, технологији, инжењерингу и математици. Осим активности за младе, пројекат ће обухватати и семинаре широм Европе на којима ће се популаризовати ова тема.

Назив пројекта који девојчицама приближава природне науке инспирисан је старогрчком математичарком, астрономкињом и филозофкињом Хипатијом, која је рођена између 350. и 415. године нове ере.

Истражите више у саопштењу конзорцијума пројекта.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs