Конкурси

ESO мерење универзума

Отворен конкурс за други ESO Астрономски камп за ученике средњих школа 

Еропска јужна опсерваторија (European Southern Observatory – ESO) и њихова Научна теренска мрежа (Science Outreach Network) у сарадњи са организацијом за научне и комуникацијске догађаје Sterrenlab, други пут заредом организује астрономски камп за средњошколце под називом „Мерење универзума“.  

Камп ће бити одржан у периоду од 26. децембра 2014. до 1. јануара 2015. године, у Астрономској опсерваторији Aosta Valley, смештеној у Сант Барелемију (Нус, Италија). Неколико партнера, укључујући и ESO, обезбедиће стипендије одређеним кандидатима.

На кампу ће ученици обрађивати теме о удаљености у свемиру кроз предавања, практичне активности и ноћна посматрања, користећи опрему из опсерваторије. Осим тога, биће организоване разне социјалне активности, зимски спортови и екскурзије. 

Такса за регистрацију износи 500 евра и обухвата комплетан смештај у хотелу Сант Бартелми, све астрономске и рекреативне активности, екскурзије, материјал, локални превоз и осигурање. Такође, обезбеђен је и транспорт од аеродрома у Милану, Малпенса, до опсерваторије, док је  превоз до аеродрома индивидуалан.

Могу се пријавити ученици узраста од 16 до 18 година попуњавањем формулара на сајту Camp website до 20. октобра 2014. године, а листа изабраних 56 кандидата ће бити објављена 31. октобра 2014. године.

Више информација на Camp website.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs