Летњи кампови

Астрономија на Летенци

На Летенци jе почео jош jедан астрономски камп, коjи се одржава од 19. до 22. jула

Овогодишњи астрономски камп на Летенци, на Фрушкоj гори, окупио jе астрономе из целог региона, коjи ће овде осматрати небо од 19. до 22. jула. Како кажу организатори кампа Летенка 2012, реч је о догађају који представља  „камп за популаризациjу науке, пре свега астрономиjе“.

У сваком случају, камп на Летенци је један од најважнијих догађаја за астрономе аматере из земље и региона. Више од једне деценије он окупља посматраче, љубитеље астрономије, па и астрономе професионалце. Сваке године у јулу овде се окупи и велики број гостију из разних других области.

На иницијативу часописа „Астрономски магазин“ и уредника овог листа Александра Зоркића, камп се организује од 2001. године. Средтсва за његову организацију је испрва прикупљао сам „Астрономски магазин“, а од 2006. камп финансиjски помаже Поркаjински секретариjат за науку и технолошки развоj, као и ПМФ у Новом Саду.

Камп се традиционално организуjе у jулу  и то, како кажу на страницама посвећеним кампу, „за онаj викенд када Месец не омета (или бар наjмање омета) посматрање“.

Програм кампа jе врло разноврсан и састоjи се од низа предавања, радионица, демонстрациjа, презентациjа и трибина. Он jе, како кажу организатори, намењен свима „коjи желе да сазнаjу, науче или да другом пренесу своjе знање“.

Погледајте видео запис са Летенке 2012.

Истражите више на саjту Астрономског магазина

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs