На Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања, који је трајао од 2. октобра до 1. новембра 2023, стигло је 127 предлога пројеката. Пријаве су обухватиле широк дијапазон тема унутар корпуса природних, друштвено-хуманистичких и техничких наука, од заштите животне средине, биодиверзитета, микробиологије, медицине и јавног здравља до астрономије, психологије, лингвистике, културног наслеђа и образовања, између осталог. У пројектним пријавама је, у својству носилаца и партнера, учестовало преко 70 факултета и института, више од 80 организација цивилног друштва, 15 локалних самоуправа и јавних предузећа, 30 школа и вртића, 10 представника индустрије и привреде, и 4 библиотеке и музеја.

Након објављивања прелиминарне ранг-листе, 20 подносилаца пријаве поднело је благовремени приговор. Чланови Комисије детаљно су разматрали садржину поднетих приговора, оцене чланова Комисије, као и наративни извештај о пројекту, након чега је утврђено да су три приговора основана. Након формирања коначне листе, првих шест пројеката је добило финансирање, са предлогом да им се одобри реализација током 2024. и 2025. године.

Коначну ранг-листу пројеката можете погледати на следећем ЛИНКУ.

Укупни буџет првог јавног позива грађанских научних истраживања износи 24.000.000,00 динара.

Носиоци изабраних пројеката долазе из научноистраживачких институција из Београда и Новог Сада, а програми ће се, широм земље, изводити у сарадњи са представницима цивилног друштва и другим организацијама. Свих шест пројеката има просечну оцену између 4,75 и 4,85, што говори о изузетном резултату који су остварили.

Према оценама и коментарима комисије, сви пројекти са просечном оценом изнад 4 носе изузетну вредност за науку и заједницу, али због буџетских ограничења нису могли да буду финансирани. Центар за промоцију науке је, због квалитета пристиглих пријава и потенцијалне реализације већег броја пројеката грађанских научних истраживања, упутио молбу Министарству науке, технолошког развоја и иновација за одобравање додатних средстава за финансирање реализације пројеката по овом позиву. Уколико се ова молба испуни, јавност и научноистраживачка заједница ће благовремено бити обавештени о одлуци Министарства науке, технолошког развоја и иновација, односно о могућем проширивању листе финансираних пројеката.

подели