Tokom EMBL info dana, u utorak, 5. marta, članovi domaće akademske zajednice upoznali su se sa predstavnicima Evropske laboratorije za molekularnu biologiju, kao i sa mogućnostima koje ova laboratorija nudi, poput različitih treninga i obuka, šansi za usavršavanje na svim nivoima, naučnih servisa i konferencija koje će se održavati u tekućoj godini. EMBL info dan u Naučno-tehnološkom parku Beograd zajednički su organizovali Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Centar za promociju nauke i Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, manje od godinu dana nakon što je Srbija, u junu 2023, postala potencijalna članica Evropske laboratorije za molekularnu biologiju, čime je započela trogodišnji proces ka punopravnom članstvu.

Otvarajući događaj, Katarina Stekić iz Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke, zahvalila se kolegama iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Centra za četvrtu industrijsku revoluciju i EMBL -a, istakavši koliko je saradnja sa EMBL-om značajna za domaću akademsku zajednicu.

„Danas krećemo na putovanje tokom kojeg ćemo istražiti put Srbije ka punopravnom članstvu u EMBL-u, čime ćemo se pridružiti skupu koji čini 29 zemalja posvećenih unapređenju nauka o životu, molekularne biologije, bioinformatike. Pokrenuto juna 2023. godine, potencijalno trogodišnje članstvo u EMBL-u otvorilo je vrata srpskoj akademskoj zajednici ka EMBL-ovim najsavremenijim objektima i naprednim obukama, kao i saradnji sa EMBL-om i njegovim međunarodnim partnerima. Danas imamo jedinstvenu priliku da se udubimo u različite aspekte ove saradnje i vidimo prednosti koje članstvo u EMBL-u donosi“, rekla je Stekić.

Ivana Vukašinović, pomoćnica ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, istakla je značaj članstva u EMBL-u za domaću naučni zajednicu, kao i posvećenost Ministarstva jačanju nauke u Srbiji.

„Prošle godine smo postali potencijalna članica EMBL-a i na taj način postavili prekretnicu za Srbiju, i naglasili našu posvećenost podsticanju naučne izvrsnosti i inovacija. Pristup [EMBL-u] osnažuje srpske naučnike da se bave istraživanjima, ali takođe poboljšava kvalitet i jača uticaj njihovog rada“, rekla je Vukašinović.

Ivana Vukašinović, pomoćnica ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije. Fotografija: Marko Risović

 

Obraćajući se okupljenima, Jelena Bojović, direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju, zahvalila se svima koji su pomogli da se EMBL info dan održi – Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Naučno-tehnološkom parku Beograd i Centru za promociju nauke. Bojović je podsetila na prošlogodišnju posetu prostorijama EMBL-a, koja je označila svojevrsni početak saradnje:

„Sve je počelo u januaru prošle godine, kada je naš centar organizovao posetu Velikoj Britaniji, gde smo imali priliku da vidimo prostorije EMBL-a. Zašto smo i čime bili impresionirani tamo? Pre svega, bili smo oduševljeni objektima i opremom koju smo tamo videli, upoznali smo kolege iz EMBL-ovog Evropskog instituta za bioinformatiku, sa kojima smo razmenjivali iskustva i razgovarali kako bismo bolje razumeli šta je ono što oni rade. Oni su bili veoma otvoreni i raspoloženi da sa nama podele informacija i da nam pomognu u našim nastojanjima da otvorimo BIO4 kampus. Mi smo ih posle pozvali da dođu u Srbiju u aprilu, i tako smo zapravo počeli da razmišljamo o članstvu u EMBL-u“, rekla je Bojović.

Marija Anančenkova iz sektora za Međunarodne odnose EMBL-a, zahvalila se organizatorima na odličnoj saradnji i gostoprimstvu, kao i na prilici da se EMBL predstavi Beogradu i Srbiji.

„Zaista, putovanje od prošlog januara do danas jeste bilo fascinantno. Videli smo veliko interesovanje i entuzijazam srpske strane da postane članica EMBL-a. Veoma sam srećna što sam ovde sa vama i što mogu svima da vam poželim dobrodošlicu u EMBL, kao i što mogu da govorim o tome šta sve članstvo u EMBL-u donosi vama, naučnoj zajednici Srbije“, rekla je Anančenkova.

Tokom dana, istraživači i istraživačice iz Srbije imali su priliku da čuju mnogo toga o samom EMBL-u, nastanku i razvitku institucije, o njihovim najznačajnijim centrima poput EMBL Imaging Centre, o šansama za usavršavanje naučnika iz Srbije, uključujući doktorske i postdoktorske programe i stipendije. Na kraju dana, prisustvovali su i Meet the Speaker sesiji, gde su imali priliku da čuju o praktičnim primenama članstva Srbije u EMBL-u, kao i da upoznaju neke od zaposlenih u laboratoriji.

podeli